Hiljade Albanaca protestovalo u Preševu

Nekoliko hiljada Albanaca zatražilo je danas u Preševu od srpskih vlasti da, kako su naveli, prestanu sa diskriminacijom albanske zajednice u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa.
Nekoliko hiljada Albanaca zatražilo je danas u Preševu od srpskih vlasti da, kako su naveli, prestanu sa diskriminacijom albanske zajednice u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Protest je održan po jakoj kiši, a protestna povorka kretala se od zgrade srednje škole u Preševu do zgrade Skupštine opštine. Protest je protekao bez incidenata. Okupljeni su nosili veliki broj zastava Albanije, Kosova, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije. Na protestu je pročitana deklaracija albanskih odbornika iz tri opštine sa juga Srbije u kojoj se traži da vlasti u Beogradu prestanu sa diskriminacijom Albanaca na jugu Srbije.

Protestu su prisustvovali predstavnici albanskih političkih stranaka, ali se nisu obraćali prisutnima. Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je za agenciju Beta da je protestni skup organizovan zbog diskriminacije Albanaca u prosveti, u upotrebi simbola, ograničenoj slobodi kretanja.

"Sa ovakvim diskriminacijama Srbija neće ući u Evropsku uniju, dok ne ispuni zahteve Albanaca", rekao je Mustafa. Na čelu protestne kolone nalazio se veliki transparent na albanskom jeziku sa porukom "Stop diskriminaciji", a jedan od transparenata je bio na srpskom i glasio je "Dosta, sutra je kasno".

Protest su organizovale sve političke partije Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe na osnovu odluke odbornika skupština te tri opštine 3. septembra.
  • Begečka nana

    22.09.2011 10:20
    Još jedan primer kako ova država ne u, odnosno NEĆE da reši probleme koje ima. I ovo nekome odgovara, jasno nam je, od početka, da, počevši od Miloševića, pa do ovih danas, ovo se koristi kao jedini način da se ljudima skrene pažnja sa životnih problema, i da se nahrane etničkom mržnjom umesto hlebom, mesom i mlekom. Muka mi je od ove države!
  • nsnn

    22.09.2011 09:54
    ovi su bas neki duhoviti, jel da ?
  • G

    21.09.2011 20:46
    Izuzetno me zanima, da se konkretno navede kako je to albancima u Srbiji "ograničena sloboda kretanja"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija