Udruženje građana Srbija u pokretu privelo je kraju svoj projekat Ne primam mito, radim za platu, a završna konferencija održana je u Subotici, gde su predstavljeni konačni rezultati. Ideja je, u stvari, bila da se kroz pomenutu kampanju promovišu pozitivne vrednosti među lekarima i njihovim pacijentima, i motivišu građani za borbu protiv korupcije u svim delovima društva.

Kako je u više navrata prema ranijim istraživanjima utvrđeno da veoma visok procenat stanovništva – čak 78 odsto, kako pokazuje istraživanje Medija Galup Instituta iz 2009. godine – smatra da je najveća korupcija upravo u zdravstvu, ideja NGO Srbija u pokretu je bila edukacija građana i lidera lokalnih samouprava, kao i samih lekara, kojima je bilo ponuđeno da potpišu deklaraciju, odnosno izjavu volje kojom bi podržali ovu inicijativu, ali i prihvatili da nose bedžna kojem piše Ne primam mito, radim za platu. Kroz projekat se nastojalo da se uspostavi i dijalog između lekara i pacijenata i otvoreno razgovara o tome. Projekat je inače podržala Evropska unija.

Zanimljivo je da je odziv samih lekara u Subotici da učestvuju u ovom projektu bio gotovo najmanji među pet gradova, koliko ih je bilo uključeno u akciju. Od ukupno 150 lekara, manje od jedne trećine prihvatilo je da nosi bedžsa pomenutim natpisom, i potpiše izjavu da nikada nisu i nikada neće primiti mito. Njihov odgovor volonterima Udruženja bio je da njima bedžnije potreban, jer svakako mito ne primaju.

Koordinator kampanje za Suboticu Vladimir Antićnaveo je da ni mladi nisu bili zainteresovani da kao volonteri učestvuju u ovom društveno važnom projektu, i da pre svega lekarima prenesu osnovnu ideju da je nošenje bedža samo primer dobre prakse i potvrda da dobro rade svoj posao, a ne optužba za korupciju. Predstavnici Doma zdravlja u Subotici nisu se odazvali ni pozivu da učestvuju na završnoj konferenciji ovog antikorupcijskog projekta.

Nakon projekta Udruženje Srbija u pokretu najavilo je postavljanje sajta na kojem će građani moći otvoreno da raspravljaju o slučajevima korupcije kojima su sami bili izloženi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari