Vukajlović: Vakcine kupljene po zakonu

V. M. - E. R.

21. 09. 2011. u 20:58

"Novosti" saznaju: Svetlana Vukajlović demantovala sve navode Specijalnog tužilaštva. Vlada je donela zaključak kojim je naloženo da RZZO zaključi ugovor sa „Jugohemijom“

BIVŠA direktorka RZZO Svetlana Vukajlović, koja je uhapšena u nedelju uveče zbog navodne malverzacije vakcinama protiv svinjskog gripa, demantovala je pred policijom da je uradila bilo šta mimo zakona.

Kako nezvanično saznaju "Novosti", Vukajlovićeva je rekla da je Vlada Srbije početkom novembra, 2009. godine, čim je završen tender, poslala u Nemanjinu 11 informaciju u kojoj je obavestila o prispelim ponudama. Napisala je da su ponude poslate proizvođačima "Novartis", "Glakso Smit Klajn", "Bakster" i "Sanofi", a dokumentaciju su otkupili "Jugohemija" za prvog proizvođača, "Glakso Smit Klajn" i "Farmeks" za "Bakster". Do 9. novembra, ponude su dostavili "Jugohemija", "Bakster" i "Torlak".

"Glakso" je, za razliku od ostalih zainteresovanih proizvođača, tražio da njegova ponuda nosi oznaku tajnosti, odnosno da se ne znaju ni cena ni druge odredbe ugovora, i da je iznese u direktnim pregovorima sa Vladom.

Vlada je, pored toga, bila obavešetena i da su ponude "Bakstera" i "Torlaka" bile neispravne pošto nisu dostavili kompletnu dokumentaciju. Pored toga, domaći proizvođač je ponudio kineske vakcine koje nisu bile na spisku Evropske agencije za lekove.

Zbog svega toga, Vukajlovićeva je sugerisala Vladi da može da poništi tender ili da uđe u pregovore sa "Glaksom". Tri dana kasnije, Vlada je donela zaključak kojim je naloženo RZZO da zaključi ugovor sa "Jugohemijom" po ceni i uslovima koji su bili transparentni.

Januara sledeće godine, Vukajlovićeva je na državnoj televiziji sugerisala da bi trebalo razmisliti o obustavi nabavke vakcina zato što je odziv građana koji su hteli da je prime bio slab. Međutim, tadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević uzvratio je da je o tome preuranjeno govoriti, i da ugovor obligaciono i moralno obavezuje.

MALOVIĆ: NEĆEMO STATI Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da javnost ima pravo da zna šta rade predstavnici državnih organa i institucije i da tu ne sme da bude tajni.
- Uvek će biti onih koji pokazuju nerazumevanje i otpor borbi protiv korupcije, privođenjima i hapšenjima odgovornih. Poručujem da su privođenja sprovedena u poslednjih nekoliko dana samo početak - rekla je Malović. Ona je istakla da ne namerava da stane u borbi protiv korupcije i da veruje da u tome ima podršku svih građana Srbije.

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjiči je da je posle zaključka od 20. januara, 2010. godine, kojim je Vlada naložila RZZO da obustavi nabavku vakcine, prihvatila isporuku još 395.000 doza i neosnovano odobrila njihovo plaćanje. Vukajlovićeva je, međutim, tvrdila da su cepiva već bila plaćena kao i da ih je finansijska služba Zavoda proknjižila čim su krenule za Beograd.

- Stigle su sve vakcine koje su i plaćene - izjavila je, kako nezvanično saznajemo, Vukajlovićeva. - Nijedna nije stigla posle zaključka Vlade.

SASLUŠAVANA NOĆU

KAKO "Novosti" nezvanično saznaju, policija je saslušavala Vukajlovićevu četiri i po sata - od 23.30 u nedelju do 04.00 u ponedeljak. Uprkos tome što joj je njen branilac savetovao da se zbog toga brani ćutanjem, ona je odlučila da odgovori na svako pitanje policije.

Ministar zdravlja Zoran Stanković o korupciji u zdravstvu:

Milosavljević morao da zna

Praksa je da čovek na čelu Ministarstva zdravlja predlaže nabavke Vladi Srbije i takav postupak je bio i u slučaju kupovine vakcina protiv gripa! I sve što ministarstvo predlaže vladi potpisuje ministar zdravlja, a vlada odlučuje o usvajanju.

Ovo je u sredu izjavio Zoran Stanković, ministar zdravlja na konferenciji za novinare posvećenoj korupciji u zdravstvu.

Inače, bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević tvrdi da nije imao veze sa tom nabavkom.

A na pitanje da li bi, poput nekadašnjeg ministra Milosavljevića, dozvolio da samo pet ljudi bude uključeno u nabavku vakcina, Stanković je odgovorio da je ta procedura jasno propisana zakonom.

Ministar pravde Snežana Malović rekla je da je u pretkrivičnom postupku utvrđeno da su neke informacije o vakcinama, koje je bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević iznosio u javnosti, stigle od uhapšene bivše direktorke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlane Vukajlović. Uz to treba utvrditi da li je Milosavljević znao da su netačni podaci koje je dobijao od Svetlane Vukajlović.

- Ako me neko lažno izveštava o nečemu, onda sam ja kriv - istakao je ministar Stanković. - Nisam sposoban da registrujem ljude koji me lažu. Imam ja toga i sad kod sebe, ali se samo smejem. Kad je nešto dobro, svi smo zaslužni, ali ako ne valja, krivac sam samo ja - naglasio je Stanković.

Kako je rekao prvi čovek u zdravstvu, istraga oko malverzacija sa nabavkom vakcina započeta je pre njegovog dolaska na mesto ministra.

- Nedopustivo je i nezakonito saopštavanje javnosti podataka iz istrage o zloupotrebama u nabavci vakcina. Za uništavanje 600.000 vakcina u Austriji, kojima je rok istekao 31. oktobra prošle godine i nalaze se u Torlaku, potrebno 3.200 dolara - kaže ministar Stanković. (J. Su.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Nebojša

21.09.2011. 22:06

Šta će sad sve da ispliva na površinu. Očigledno da je ona mali šfraf u celoj mašineriji.

Zora

22.09.2011. 10:03

@Nebojša - Nece nista, sve ce se potrpati kao i obicno . Malo zatresu da skrenu paznju sa drugih bitnijih stvari i vremenom ce ovo da izbledi, a ko se nakupio para, njemu ce i ostati. :(

Jelena Mandic

21.09.2011. 22:14

Pa kako Milosavljevic ili bilo ko drugi kada ga lazu moze da se ,,ali se samo smejem'', a u pitanju je ozbiljna stvar vakcine i zemlja koja nema novaca.

Jovanka

21.09.2011. 22:34

Malovicka se mesa u istragu. Sta ima ona da izjavljuje da je Vukajlovicka slagala Tomicu Milosavljevica. Tek sada mislim da je glavni krivac Tomica a ne Vukajlovicka, jer ako Tomica nije kriv zasto ga Malovicka brani. Sem toga, ne javlja se Malovicka tek tako, lepo Vukajlovicka kaze da je Vlada naredila da Zavod sklopi ugovor sa Jugohemijom.

djuka

21.09.2011. 22:58

Kako se sve pakuje gospođi Vukajlović, a jadni i naivni bivši ministar nema pojma. RSZO nije mogao da se nakašlje, a da nije dobio odobrenje ministra.Sasvim je jasno šta je ovde po sredi. Nezasita pohlepa bivšeg ministra i ništa više.

Nije nego

22.09.2011. 09:07

Neko je jednom rekao... Glavni ginu !!? Medjutim u ovom slucaju ce se na kraju videti da g.dja Vukajlovic ne da nije odgovorna za ono za sta je optuzuju nego ce jos da resi kompletnu misteriju vakcina :>>>>

Violeta Horn

22.09.2011. 09:37

Dobro je što su nam ukinuli sedative. Videćete kako izgleda kad svi poludimo.

Lala

22.09.2011. 10:28

Eh Tomice Milosavljeviću! Jadniče ! Kao ministar zdravstva otišao si u drugu državu na operaciju! Kako te nije bilo sramota da nisi smeo da se operišeš u sopstvenoj zemlji i kod naših svetskih priznatih stručnjaka! A da nisi znao kao ministar ništa o nabavci vakcina pričaj maloj deci! I tebe u aps!!!!!

joka

22.09.2011. 11:30

TOMICA JE KRALJ, STETA STO NIJE REZISER!!!!!Nazalost, jadnom narodu ne preostaje nista drugo nego da prati izvestaje iz Haga, Specijalnih sudova poput nekih spanskih serija, i da ga na taj nacion zaludjuju I odvlace mu paznju od GLADI I BEDE KOJA JE JEDINA ISTINITA U ZEMLJI SRBIJICI.