Najnovije vesti
Vesti Beograd
Ukinuta doplatna karta, parking od sada na sat ili dan

Ukinuta doplatna karta, parking od sada na sat ili dan

Korisnici parkinga u zoniranim delovima Beograda plaćaće satnu ili dnevnu kartu, a doplatna karta se više neće koristiti, odlučili su danas gradski odbornici na sednici Skupštine grada Beograda. Dosadašnja doplatna karta, koja je bila neka vrsta sankcije za prekoračeni vremenski rok korišćenja parkinga, ukinuta je izmenama i dopunama ove odluke, a uvedena je dnevna parking karta, čija je cena 1.870 dinara za sve zone.

33410_11
33410_11

Građani će i dalje moći parking da plaćaju na sat vremena, ali će u slučaju tog prekoračenja, dobijati dnevnu kartu koju su dužni da plate u roku od osam dana. Ako korisnik ne plati dnevnu kartu u roku od osam dana od dana izdavanja, dužan je da osim cene karte plati i troškove preduzeća, kao i zakonsku zateznu kamatu o čemu će biti obavešten u nalogu.

Satna parking karta važiće za svaki započeti sat prema vremenu korišćenja, a dnevna od trenutka izdavanja do istog vremena sledećeg dana i to isključivo u okviru određene zone.

Prema izmeni i dopuni Odluke o javnim parkiralištima, odlučeno je da nalog za plaćanje dnevne karte, koja će važiti 24 sata, izdaje ovlašćeni kontrolor.

Ukoliko korisnik nije platio dnevnu parking kartu, kontrolor će mu uručiti ili staviti na prednje vetrobransko staklo nalog za plaćanje dnevne karte koju će morati da plati u roku od osam dana.

Komunalna policija sprečavaće vozila koja su parkirana suprotno saobraćajnom znakom, signalizaciji, bez tablica, na čijoj je registracionoj nalepnici isteko rok važenja i ona gde tablice i nalepnice nisu postavljene na propisan način.

Takođe, komunalni policajci će moći da sankcionišu vozače koji su ostavili svoje havarisane i neispravne automobile, kao i one koji su zauzeli parking mesto tako da ometaju parkiranje drugih vozila.

Kako je odlučeno, komunalni policajci moći će na licu mesta da naplate kaznu, podnesu zahtev za podnošenje prekršajnog postupka, podnesu prijavu nadležnom organu za krivično delo i da ga obaveste da preduzme mere iz svoje nadležnosti.