07. januar  2009. 19.34  | Izvor:

Cvetković: Normalizacija u snabdevanju gasom u narednih nekoliko dana

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković rekao je večeras da će snabdevanje gasom biti normalizovano u narednih nekoliko dana, imajući u vidu sve pregovore koji se o vode o tome.

"Situacija nije kritična ali ni potpuno bezazlena", rekao je Cvetković na konferenciji za novinare posle vanredne sednice vlade posvećene energetskoj situaciji u zemlji.

On je istakao da su na pregovorima u Mađarskoj o mogucnosti da se pozajmi gas, mađarski predstavnici rekli da ni njihova zemlja nema dovoljne količine ali su ponudili da, ukoliko krenu određene količine tog energenta iz Rusije, puste gas iz svojih rezervi.

Cvetković je rekao i da je Srbija od Rusije zatražila da nam deo gasa uputi alternativnim putem kroz Belorusiju, ali je naveo i da je "ta ruta propterećena i radi punim kapacitetom".

"Očekujem da možda tako dobijemo neke količine gasa, ali to će se znati sutra", rekao je predsednik Vlade Srbije.

On je dodao da je elektroenergetski sistem stabilan i da dobro funkcioniše, kao i da Srbija ima dovoljno mazuta i da je vlada preporučila elektrodistribucijama da smanje rasvetu u gradovima dok se ne reše problemi sa gasom.