Srpski penzioni sistem (ne)održiv

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2011, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski penzioni sistem (ne)održiv

BEOGRAD -

Srbija ima ozbiljan problem sa održivošću penzionog sistema i treba što pre da nastavi reforme koje su započete, pa prekinute 2005. i 2010. godine, izjavio je danas stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Bogdan Lisovolik.

Rešenje za poboljšanje penzionog sistema nije u povećanju stope doprinosa za obavezno penziono osiguranje, već u povećanju discipline naplate od obveznika tog osiguranja, u povećanju starosne granice i smanjenju i ukidanju beneficija za dobijanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << invalidske i porodične penzije, rekao je Lisovolik, na okruglom stolu "Privreda i održivost finansiranja penzionog sistema".

Lisovolik je naveo da Srbija ima visoku javnu potrošnju, koja trenutno iznosi oko 14 odsto BDP-a, u kojem velikim delom učestvuje i isplata penzija iz budžeta i upozorio da trenutno više od dva miliona zaposlenih izdržava nešto više od 1,5 miliona penzionera, sa tendencijom da taj odnos u bliskoj budućnosti bude jedan prema jedan.

Napominjući da povećanje stope doprinosa za obavezno penziono osiguranje nije rešenje za probleme penzionog fonda, već veća disciplina uplate doprinosa, Lisovolik je ukazao da se budžet mora rasteretiti velikih izdvajanja za penzijski fond, kako bi se ojačao realni sektor, na duže staze.

Lisovolik je predočio da reforma penzionog sistema nema alternativu ukoliko Srbija želi da poveća rast privrede.

Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević najavio je za iduću godinu uvođenje elektronskog sistema naplate doprinosa, koja će biti automatski sprovođena sa isplatom zarada zaposlenih, a sami zaposleni će ulaskom na sajt Poreske uprave, svakog momenta, moći da provere da li im je poslodavac uplatio doprinose za penzijski staž.

On je naveo da su u prvoj polovini godine dugovi penzionom fondu dostigli 233,1 milijardu dinara, od čega su skoro 74,8 milijardi nenaplativa potraživanja, zbog slučajeva privatizacije i stečaja firmi.

On je naveo da u prvom polugođu ove godine oko 51.745 firmi nije uplatilo doprinose, od čega su 21.838 preduzetnici, dok su najdisciplinovaniji veliki privredni sistemi i javna preduzeća, njih 427, koja su platila više od pola milijardi evra doprinosa državi.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Radina Todović navela je da u Srbiji trenutno ima oko 2,64 miliona zaposlenih, koji uplaćuju doprinose za oko 1,63 miliona penzionera, napominjući da to znači da 1,6 zaposlenih u Srbiji izdržava jednog penzionera.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lisovolik: Ozbiljan problem sa održivošću penzionog sistema

Izvor: Economy.rs, 21.Sep.2011

Srbija ima ozbiljan problem sa održivošću penzionog sistema i treba što pre da nastavi reforme koje su započete, pa prekinute 2005. i 2010. godine, izjavio je danas stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Bogdan Lisovolik.

Nastavak na Economy.rs...

Lisovolik: Problem sa održivošću penzionog sistema

Izvor: S media, 21.Sep.2011

Srbija ima ozbiljan problem sa održivošću penzionog sistema i treba što pre da nastavi reforme koje su započete, izjavio je stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Bogdan Lisovolik. ..Srbija ima ozbiljan problem sa održivošću penzionog sistema i treba što pre da nastavi reforme koje su započete,...

Nastavak na S media...

Problem održivosti penzijskog sistema

Izvor: RTV Pink, 21.Sep.2011

. . . Stalni predstavnik misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu Bogdan Lisovolik rekao je danas da penzije u Srbiji nisu realno velike, ali da su velike u odnosu na ekonomsku situaciju i ukazao da Srbija ima ozbiljnih problema sa održivošću penzionog sistema. .

Nastavak na RTV Pink...

Lisovolik: Penzije pretnja Srbiji

Izvor: B92, 21.Sep.2011

Beograd -- Srbija ima ozbiljan problem sa održivošću penzionog sistema i treba što pre da nastavi reforme počete, pa prekinute 2005. i 2010. godine, kaže Bogdan Lisovolik...Rešenje za poboljšanje penzionog sistema nije u povećanju stope doprinosa za obavezno penziono osiguranje, već u povećanju...

Nastavak na B92...

Lisovolik: Problematična održivost penzijskog sistema

Izvor: Capital.ba, 21.Sep.2011

BEOGRAD, Stalni predstavnik misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu Bogdan Lisovolik rekao je danas da penzije u Srbiji nisu realno velike, ali da su velike u odnosu na ekonomsku situaciju i ukazao da Srbija ima ozbiljnih problema sa održivošću penzionog sistema. Kao osnovne probleme...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.