Petrović: Srbija bogom dana za voće

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović kaže da proizvodnja voća i povrća u Srbiji ima veliku perspektivu. Očekuje da će u 2012. godini biti velikih pomaka.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 21.09.2011.

12:33

Default images

On je naglasio da je Srbija zemlja koja je bogom dana za gajenje voća jer ima dobro zemljište i klimu, i da poseduje potencijale da postane jedan od lidera u proizvodnji voća u Evropi.

"Realnost je da jabuke daju 60 tona prinosa po hektaru i nije nužno da samo malina bude izvozni artikl, već to može da bude i drugo voće", rekao je Petrović. Ministarstvo poljoprivrede će, kako je najavio, nastaviti i 2012. godine da izdvaja novac za poljoprivrednike koji žele da se bave proizvodnjom organske hrane.

Prema njegovim rečima Srbija ima izuzetne šanse u proizvodnju povrća i organske hrane. "Stvar je organizacije i veštine da iskoristimo sve potencijale," rekao je Petrović.

Petrović očekuje da će više od 1.000 diplomiranih agronoma biti angažovano da savetuje poljoprivrednike u Srbiji. Tako bi oni komunicirali sa 200.000 porodica koje se u Srbiji bave poljoprivrednom proizvodnjom. On je kazao da u Srbiji postoji oko 450.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Diplomirani inženjeri poljoprivrede biće na raspolaganju "svakom ko to bude želeo" i savetima će pomoći poljoprivrednicima da povećaju proizvodnju i realizuju svoje ideje, kazao je Petrović.

On je ranije kazao da je u Srbiji trenutno nezaposleno 1.996 agronoma, što je nedopustivo s obzirom na činjenicu da se u zemlji poljoprivredom bavi dva miliona ljudi, a od agrara živi 700.000 porodica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: