Deca u Svratištu bez grejanja

Svratište za decu ulice zbog nerazumevanja problema od strane nadležnih gradskih službi već dva dana bez struje, pa se deca ne mogu ugrejati za vreme Božića.

Izvor: B92

Sreda, 07.01.2009.

17:04

Default images

Razlog tome je što Centar za socijalni rad ne radi preko praznika, pa samim tim ne radi ni kotlarnica na koju je priključeno Svratište. Sklopka koja odvaja struju za Svratište mora da se "podigne", a ukoliko Centar ne radi, taj jednostavan posao nema ko da obavi.

Deca i vaspitači ovaj Božić provode u hladnim prostorijama, jer bi paljenje više grejnih tela izazvalo iskakanje osigurača, u zgradi u koju ne mogu da uđu.

“Bliži nam se i vikend, kada Centar opet neće raditi od petka od dva popodne do ponedeljka. To za decu opet znači da je ovaj prostor neupotrebljiv, jer je hladno isto kao i na ulici. Ne mogu da se okupaju jer ne rade bojleri, a mi ne smemo da uključimo ništa od tehničkih aparata jer imamo slabu struju”, kaže Mila Muškinja, koordinatorka Svratišta za decu ulice.

Gradski sekretar za socijalni rad Vladan Đukić kaže da je to tehnički problem, za koji su nadležne tehničke službe.

“Ne bi smelo da bude nikakvih zastoja u grejanju. Ako dođe do kvara mi imamo ekipe za hitne intervencije. Oni u najkraćem mogućem roku otklanjaju kvarove, da bi naši korisnici imali grejanje”, kaže Đukić. Koordinatorka projekta Milica Đorđević kaže da je pred novogodišnje praznike napravljen dogovor sa Centrom za socijalni rad Zvezdara da se pusti grejanje tokom novogodišnjih praznika, a da će troškove grejanja obe zgrade ta četiri dana snositi Svratište. Problem je i u zajedničkom strujomeru, tako da ni Centar ne može da odredi potrošnju Svratišta.

“O ovom problemu su od samog useljenja, u maju mesecu, bili obavešteni predstavnici gradske uprave. Poslednjih nekoliko nedelja se govorilo i o tome da Svratište nije izmirilo svoje dugove za grejanje i struju gradskom centru za socijalni rad, a mi zapravo nikada nismo dobili ni račun za struju ili grejanje. A o tome smo intenzivno razgovarali i sa gradskim Centrom za socijalni rad, i sa Sekretarijatom za dečju i socijalnu zaštitu, ali očigledno da nije bilo sluha da se to reši na vreme. A sad se smrzavamo”, kaže Đorđevićeva za B92.net.

“Bojim se da pravi razlog leži u tome što nama ističe ugovor o korišćenju tog prostora u maju mesecu, pa gradska uprava nije zainteresovana da investira dodatno u tehničke stvari. Postavljam pitanje gde će Svratište za decu biti nakon toga, i šta je sa obećanjima gradskih čelnika da ta deca neće opet biti pepušteni samo ulici”, pita se Milica Đorđević.

Princeza i diplomate sa decom iz domova

I dok deca koja žive na ulici nisu uspela da se ugreju ni u Svratištu u Krfskoj, 130 njihovih vršnjaka iz Centra za domsko zbrinjavanje dece provelo je Božić sa princezom Katarinom i diplomatama iz kanadske i američke ambasade. Božićni ručak za njih spremili su članovi Kulinarskog društva Srbije.

Korisnicima Centra za domsko zbrinjavanje dece i omladine poslužen je božićni ručak. Kraljevska porodica i predstavnici diplomatskog kora posluživali su obrok deci i starijima.

“Božić je vreme da se bude sa porodicom, i prijateljima. ali to je vreme kada treba da delite svoju dobru sreću sa drugima. To je suština ovog ručka”, kaže Džon Morison, ambasador Kanade u Srbiji.

“Nadam se da svaka srpska kuća ima danas dobar dan. Ipak i oni imaju pravo da imaju divan dan, i Božić”, rekla je Katarina Karađorđević.

Kraljevska porodica svake godine tokom praznika organizuje brojne humanitarne aktivnosti. Princeza Katarina obišla je u toku dana Institut za majku i dete, i još dve dečije bolnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: