• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crvene beretke u pritvoru, istraga se širi

Policijiski pritvor je određen nekadašanjem načelniku za bezbednost JSO a sada pripadniku BIA Veselinu Lečiću (51), pripadniku Žandarmerije Mići Petrakoviću (39) i pripadniku Protivterorističke jedinice Vladimiru Potiću (37). Istraga će obuhvatiti i Ulemeka, Jovanovića i Maričića.

Trojica pripadnika rasformirane Jedinice za specijalne operacije (JSO) lišena su slobode posle noćašnjeg višečasovnog saslušanja u beogradskoj policiji i određeno im je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da su učestvovali u oružanoj pobuni te jedinice u novembru 2001. godine.

Policijski pritvor je određen nekadašanjem načelniku za bezbednost JSO a sada pripadniku Bezbednosno-informativne agencije Veselinu Lečiću (51), pripadniku Žandarmerije Mići Petrakoviću (39) i pripadniku Protivterorističke jedinice Vladimiru Potiću (37).

Istragom za oružanu pobunu JSO, osim četvorice uhapšenih, biće obuhvaćeni i Milorad Ulemek Legija, kao i Duško Maričić Gumar i Zvezdan Jovanović, izjavio je danas Tanjugu tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Tužilaštvo će podneti zahtev za sprovođenje istrage protiv svih njih zbog sumnje da su izvršili krivično delo oružana pobuna, dodao je Radisavljević.

Poret toga Tužilaštvo je već podiglo optužnicu protiv petorice pripadnika JSOe zbog lažnog svedočenja. Optužnica podneta protiv Boška Jovića, Aleksandra Popovića, Miće Petrakovića, Dragoslava Krsmanovića i Zorana Gulića.

Oni se terete da su na suđenju za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, kao svedoci, dali lažne iskaze.
Jović i Popović su lagali da su u toku pretresa dali lažne iskaze da su 12. marta 2003. godine bili sa Zvezdanom Jovanovićem u stanu na Bežanijskoj kosi u vreme ubistva premijera Đinđića, dok su Petraković, Krsmanović i Gulić na pretresu izjavili da su videli Jovanovića 11. marta 2003. godine na heliodromu u Kuli.

"Navedeni iskazi su u potpunoj suprotnosti sa činjenicama utvrđenim u pravosnažnoj presudi Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu, i imali su za cilj da daju alibi Zvezdanu Jovanoviću u vreme atentata i time ospore tezu optužnice da je Zvezdan Jovanović izvršio atentat na Zorana Đinđića", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

U vezi hapšenja i saslućavanja advokat Vladan Vukčević, branilac Veselina Lečića izjavio je Tanjugu posle saslušanja koje je trajalo do dva sata posle ponoći da im je policijsko zadržavanje od 48 sati određeno zbog opasnosti da će uticati na svedoke i da im se na teret stavlja krivično delo oružana pobuna.

Predmet postupanja policije je samo krivična prijava advokata porodiće Đinđić, Srđe Popovića, naveo je Vukčević i podsetio da je posle pobune komisija tadašnje vlade Srbije utvrdila da je "reč o protestu JSO, a ne kako se sada formuliše pobuni".

On je napomenuo da nisu tačni pojedini medijski izveštaji o hapšenju i privođenju njegovog klijenta koji su se juče čuli, već da se Lečić sam odazvao pozivu policije i to telefonskom i samostalno otišao u policijsku stanicu.

Saslušanje je obavljeno u prisustvu inspektora policije, zamenika tužioca za organizovani kriminal i njihovih advokata.

Advokat Vukčević je potvrdio da je posle pomenute trojice saslušana još jedna osoba, ali nije mogao da precizira o kome je reč.

U roku od 48 sati tužilaštvo za organizovani kriminal trebalo bi da podnese zahtev za sprovođenje istrage protiv njih, kao i predlog za određivanje pritvora.

Za pobunu pripadnika JSO, koji su novembra 2001. godine otkazali poslušnost i naoružani izašli na ulice Tužilaštvo za organizovani kriminal veruje da je bila uvod u ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Tužilac Miljko Radisavljević ranije je rekao Tanjugu da će ta pobuna biti istrazena u okviru istrage povodom rasvetljavanja političke pozadine ubistva Đinđića.

Uzrok pobune je, kako su tada obrazlagali komandanti jedinice, bilo nezadovoljstvo njenih pripadnika zbog hapšenja braće blizanaca Banović, Nenada i Predraga, optuženih u Hagu, a "beretke" su zahtevale da se hitno donese i Zakon o saradnji sa Tribunalom.

Braća Banović, koja su u Srbiji živela sa lažnim dokumentima, uhapšena su 8. novembra 2001. na pijaci u Obrenovcu i iste večeri su prebačeni u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu.

Blizanci su bili optuženi za ratne zločine počinjene u logoru Keraterm.

Pobuna je trajala nedelju dana, a pripadnici JSO su tokom nje blokirali put kod Vrbasa i deo autoputa kod Centra "Sava" u Beogradu. Okončana je dogovorom sa Vladom Srbije.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image