Capital.ba

Penziju primaju pola vijeka

21.09.2011. / 8:15

BEOGRAD, Većina srpskih radnika – ukoliko bi se oslonila na statistiku Fonda PIO, mogla bi da očekuje da će svoju penziju ”krckati” oko 15 godina, ali dvojica su premašila ovaj prosjek čak četiri puta.

Tako se sa računa Penzijskog fonda Srbije svakog mjeseca na adrese dvojice penzionera novac šalje pune 63 godine. A u isplatnoj bazi ove kuće nalazi se i 128 bivših radnika koji su rješenje o penzionisanju dobili prije više od pola vijeka.
– Rekorderi u dužini penzijskog staža su dvojica penzionera koja su, iz ne baš srećnih okolnosti, na našem spisku još od 1948. godine – kažu u Fondu PIO. – Riječ je o invalidskim penzionerima koji su zbog bolesti imali malo radnog staža, pa su morali da se penzionišu veoma rano. S druge strane, u našoj evidenciji je i 128 nekadašnjih radnika koji penziju primaju još od 1960. godine, i to ne samo invalidsku već i starosnu.
Inače, prema posljednjim podacima Fonda PIO, za sve tri kategorije penzionera – zaposlene, samostalne djelatnike i poljoprivrednike – prosječan starosni penzioner ima 76 godina i penziju prima 14,33 godine.
– Najduže penziju, ipak, primaju žene i to invalidski penzioneri iz kategorije zaposlenih. Njima ček na kućnu adresu u prosjeku stiže 21 godinu – objašnjava Jelica Timotijević iz Fonda PIO.
U Direkciji Fonda kažu da penzije isplaćuju i onima koji su već proslavili 110. rođendan. A, takvih je tačno 19.
– Sedam muškaraca i sedam žena primaju starosnu, dok četiri muškarca i jedna žena iste dobi podižu invalidske penzije – kaže Timotijevićeva. – To su ujedno i naši najstariji korisnici.
U Odsjeku za statistiku Fonda PIO dodaju i da od ukupno 1,63 miliona penzionera, tačno 1.726 starosnih i 470 invalidskih penzionera imaju više od 90 godina života.
Rijetki umru, a ne dočekaju kovertu
Događa se i da osiguranik podnese zahtjev za penzionisanje, ali da ne dočeka rješenje. – To su, ipak, izuzeci, pa o njima i ne vodimo posebnu evidenciju – kaže Timotijevićeva. – Do takvih primjera najčešće dolazi kada je riječ o zahtjevima za invalidsku penziju, ali se obično radi o tome da je uzrok smrti oboljenje koje i nije predmet ocjene radne sposobnosti. Novosti

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!