Svet

Utorak, 20.09.2011.

09:19

Letonci idu na referendum o evru?

Opoziciona proruska partija koja je pobedila na parlamentarnim izborima u Letoniji, Centar za harmoniju, uputila je apel za održavanje referenduma o evru.

Izvor: Beta

Default images

"Bilo bi dobro kada bi građani Letonije imali priliku da kažu da li su za usvajanje evra ili ne", rekao je lider stranke Nils Usakovs.

Letonija, koja izlazi iz teške ekonomske krize, nada se da će moći da do 2013. godine zadovolji kriterijume iz Mastrihta kako bi u zonu evra ušla 2014. godine.

Prema procenama centralne banke, bruto društveni proizvod u Letoniji mogao bi da poraste za pet odsto ove godine, nakon što je 2009. pao za 18 odsto, što je bio najveći pad u zemljama članicama EU. Letonija je ušla u EU 1. maja 2004. godine.

Partija Centar za harmoniju se, između ostalog, založila za reviziju uslova zajma koji je Letoniji dao Međunarodni monetarni fond.

Zajedno sa Evropskom unijom, MMF vodi plan spasavanja za Letoniju vredan 7,5 milijardi evra. Da bi mogla da ga sprovodi, Letonija je morala da uvede drakonske mere štednje.

Stranka Centar za harmoniju pobedila je na parlamentarnim izborima u subotu i osvojila 31 mandat u skupštini. Ipak, ne može da samostalno formira vladu jer parlament ima 100 poslaničkih mesta a analitičari ocenjuju da će imati teškoće da nađe partnere jer joj mnogi zameraju bliske veze sa Rusijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: