EPS: Za sada dovoljno struje

Elektroprivreda Srbije saopštila je danas da svi proizvodni kapaciteti tog preduzeća rade punom snagom i proizvode dovoljno struje za sve potrebe u Srbiji.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 07.01.2009.

00:13

Default images

U Elektroptivredi Srbije kažu da je sistem za sada stabilan i da se manji kvarovi brzo otklanjaju. Proizvodni kapaciteti tog preduzeća rade punom snagom i proizvode dovoljno struje za sve potrebe u Srbiji, iako je trenutna potrošnja veća nego prethodnih dana.

“U odnosu na dane kada nije bilo problema sa gasom, potrošnja je skočila za pet odsto i dostigla 153,3 miliona kWh. Tačno je da svi kapaciteti EPS-a koju su spremni za zimu rade punim kapacitetom, nikakvih problema nema u proizvodnom delu EPS-a i iz domaćih kapaciteta potpuno podmirujemo potrebe potrošača, bez obzira što je povećana potrošnja”, rekao je za B92 Momčilo Cebalović iz Elektroprivrede Srbije.

U saopštenju EPS-a se navodi da u proizvodnom delu, u rudnicima i elektranama, nema problema, ali da povećana potrošnja stvara manje probleme na distributivnoj mreži, uz napomenu da se povremeni i privremeni kvarovi otklanjaju u najkraćem mogućem roku.

U svim eletrodistribucijama je, kako se navodi, povećan broj dežurnih ekipa kako bi prekidi u snabdevanju izazvani preopterećenjem mreže bili što pre otklonjeni.

Povećana potrošnja se podmiruje proizvodnjom iz domaćih kapaciteta, ali je EPS spreman da, ukoliko se u krajnjem slučaju ukaže potreba, da nabavi dodatne količine električne energije iz uvoza, navodi ta energetska kompanija, navodeći da za sada za uvozom nema potrebe.

EPS je ponovio apel kupcima da racionalno troše struju i da gde god je moguće prirodni gas zamene nekim drugim energentom.

Ako nema tih mogućnosti, onda je neophodno da se kućni uređaji koriste racionalno i ne svi u isto vreme, zaključuje se u saopštenju EPS-a.

Apel Vlade Srbije

Vlada apeluje da dok traju vanredne okolnosti u isporuci gasa građani smanje potrošnju struje kako se ne bi ugrozilo funkcionisanje elektroenergetskog sistema.

Vlada Srbije saopštila je da će usled nastupanja opšte nestašice prirodnog gasa i zbog povećane potrošnje struje, Elektroprivreda Srbije ukoliko bude potrebno uvesti neophodne količine elektricne energije.

Istovremeno, stručnjaci upozoravaju da je zbog očekivanog povećanja potrošnje električne energije, moguće preopterećenje distributivne mreže.

Elektroprivreda Srbije nije nameravala da u januaru i februaru uvozi električnu energiju, s obzirom na povoljne hidrometerološke uslove i povoljno stanje na deponijama uglja, međutim zbog prekida isporuke gasa, moguće je da će uvoz iz inostranstva biti neophodan.

"Mislim da se do 19. januara neće posegnuti za uvozom, treba sačekati rasplet ovog gasnog aranžmana Rusije i Ukrajine, ali ako bude potrebno EPS će posegnuti i za to merom“, kaže za B92 Aleksandar Marković, član Saveta agencije za energetiku Republike Srbije.

Iz Elektroprivrede Srbije apeluju na racionalnu potrošnju gasa i struje, kako bi se smanjio pritisak na distributivnu mrežu i omogućilo redovno snabdevanje električnom energijom. Preporuka je da svi koji mogu za grejanje koriste alternativne energente kao što su ugalj ili drva.

"U svim proizvodnim kapacitetima EPS-a biće preduzete posebne mere da se spreči bilo kakav problem u proizvodnji. Ipak, kako nije dovoljno da se samo obezbedi električna energija već i da ona stigne do kupaca, potrebno je da ne dođe do preopterećenja distributivne mreže. EPS mora da podseti da su distributivne mreže cele države ograničene i da grejanje cele države isključivo na električnu energiju nije moguće“, kaže Momčilo Cebalović, portparol EPS-a.

Elektrodistribucija Beograd je saopštila da je elektroenergetski sistem stabilan i da može da funkcioniše uz maksimalnu štednju struje. U EDB-u apeluju na građane da maksimalno povedu računa o štednji struje i da istovremeno ne uključuju sve aparate i uređaje u domaćinstvu, kako bi ceo sistem izdržao opterećenje.

Stanje u Beogradu stabilno

Stanje na elektrodistirbutivnoj mreži u Beogradu je stabilno i noćas nije bilo kvarova ni na jednom naponskom nivou, izjavila je danas portparolka Elektrodistribucije Beograd Sandra Alagić.

"Apelujemo na svest i savest Beograđana i svih potrošača da racionalno koriste električnu energiju i da štede kako bi danas i narednih dana sistem funkcionisao stabilno i kako ne bi bilo nikakvih prekida u napajanju strujom", rekla je Sandra Alagić.

Beogradske elektrane zamenile su gas mazutom zbog prekida snabdevanja Srbije gasom iz Rusije, izazvanog rusko-ukrajinskim sporom oko cene i ukrajinskog duga.

Nadležni su apelovali na građane da štede struju.

Na jugu nema prekomernog opterećenja

Na jugu Srbije danas nije zabeleženo drastično povećanje potrošnje električne energije niti postoji opasnost da će nestašica gasa uticati na povećanje potrošnje, jer sve postojeće toplane koriste mazut za daljinsko grejanje.

Dežurni dispečer Elektrodistribucije Vranje Nebojša Stojanović rekao je da elektrodistribucija "za sada nije opterećena prekomernom potrošnjom struje" i da su restrikcije moguće samo ako nalog za to stigne iz nacionalnog ili regionalnog dispečerskog centra u Beogradu i Kruševcu.

EDV pokriva opštine Pčinjskog okruga Vranje, Vladičin Han, Bujanovac, Preševo i Trgovište.

"Jug Srbije nije ugrozen zbog nestašice gasa jer sve toplane rade na mazut, ali može doći do isključenja struje, ako takav nalog stigne iz nacionalnog ili regionalnog dispečerskog centra zbog povećane potrošnje struje u drugim delovima Srbije", rekao je Stojanović.

On je rekao da je na području koje pokriva EDV zbog kvara od 4 sata jutros bez stuje samo područje oko mesta Kriva Feja i rudnika Blagodat, a ekipe su na terenu i očekuje se da će kvar biti brzo otklonjen.

Škundrić: Istorijski maksimum potrošnje struje

Ministar energetike i rudarstva Petar Škundrić je pozvao građane da racionalno koriste ostale energente ili električnu energiju.

"Pozivam sve građane na maksimalnu štednju svih oblika energije, posebno struje, jer je u ovom trenutku dostignut istorijski maksimum u proizvodnji i potrošnji električne energije".
U Srbiji je, naime, precizirao je Škundrić, juče proizvedeno i potrošeno više od 150 miliona kilovat časova, "zbog čega je značajno da se ugasi svaka sijalica ili drugo grejno telo koje nije neophodno da u tom trenutku bude uključeno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: