Capital.ba

ECB oraspoložio azijske ulagače

16.09.2011. / 10:55

TOKIO, Akcije na azijsko-pacifičkim berzama danas su ojačale nakon što je evropska centralna banka (ECB) juče objavila da će, zajedno s drugim najvećim centralnim bankama, osigurati dovoljno dolarskih zajmova za evropski finansijski sektor, što je ojačalo nadu da će dužnička kriza biti zauzdana.
Centralne banke dogovorile su koordiniranu akciju ”upumpavanja” dolara u evropski bankarski sistem, što bi trebalo vratiti povjerenje na tržišta. Evropska centralna banka u navedenoj akciji sarađuje zajedno sa centralnim bankama SAD-a, Velike Britanije, Švajcarske i Japana. Riječ je o prvom koordiniranom naporu banaka da se osigura dotok dolara na tržište od maja prošle godine.

Na strani dobitnika našli su se veliki izvoznici na evropsko tržište, poput južnokorejskog Samsunga, te finansijske grupacije kao što je japanski Mitsubishi UFJ. BHP Billiton pak predvodi uspon akcija rudarskog sektora, zahvaljujući rastu cijena na svjetskim tržištima metala. MSCI indeks azijsko-pacifičke skočio je 2,1 odsto na 120,40 bodova, pokazuju posljednji podaci agencije Bloomberg. Južnokorejski Kospi popeo čak 3,72 odsto, japanski Nikkei 225 za 2,25 odsto, hongkonški Hang Seng 1,47 odsto, a kineski CSI 300 blagih 0,18 odsto.

Evropske berze pak trenutno bilježe umjerenije promjene. Londonski FTSE 100 ojačao je 0,27 odsto, a frankfurtski DAX 0,73 odsto, dok je pariški CAC 40 skliznuo 0,24 odsto. Regionalni indeks Stoxx Europe 600 popeo se 0,47 odsto.  Poslovni.hr

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!