Capital.ba

Altafaž: Pojačati kontrolu budžeta u državama zone evra

16.09.2011. / 8:15

BRISEL, Plan uvođenja evroobveznica koje bi zajednički izdavalo 17 država evrozone dobio je na zamahu nakon objave Žozea Manuela Baroza, predsjednika Evropske komisije, da će Brisel uskoro predstaviti opcije za njihovu emisiju.
Njemački političari, prije svega kancelarka Angela Merkel, ali i Bundes banka protive se uvođenju ovih obveznica koje po Merkelovoj znače „kolektivizaciju duga”. Amadeu Altafaž, portparol Olija Rena, komesara za finansije i monetarnu politiku EU, kaže za „Blic” da se slaže sa stavom Njemačke da prije emitovanja evroobveznica treba pojačati nadgledanje potrošnje iz budžeta u državama evrozone.
Samo uvođenje evroobveznica neće riješiti dužničku krizu u Evropi, to je samo element za rješenje koje se svakako neće desiti odmah. Evropska komisija će predstaviti opcije za uvođenje evroobveznica, a vidimo da se Njemačka donekle opire ovoj ideji. Ne slažemo se s mišljenjima da bi Njemačka zbog evroobveznica bila na gubitku i shvatamo da ona insistira prvo na jačanju fiskalne discipline u evrozoni – rekao je Altafaž.

Jedini način kako bi Njemačka pristala da podmetne leđa za druge i prihvati evroobveznice izgleda da je osnivanje panevropskog ministarstva finansija ili poreske uprave koja bi bila odgovorna za cijelu evrozonu. Međutim, ukoliko neko panevropsko telo preuzme brigu o porezima koje prikupljaju članice evrozone, to bi značilo uplitanje u jedno od najosnovnijih prava bilo koje suverene države, odnosno – kako je to ranije objasnio komesar Ren, imalo bi „nesagledive posljedice po fiskalni suverenitet”.

Ren je poslanicima Evropskog parlamenta obećao da će narednih nedjelja iznijeti sopstveni plan za emitovanje evroobveznica i upozorio na „prilično visoka očekivanja” u vezi s njima. Uvođenju evroobveznica, pored Njemačke, protive se i druge države kreditori sa sjevera Evrope.

Barozo je juče govoreći pred Evropskim parlamentom apelovao na veće jedinstvo, posebno u evrozoni, i istakao da je dublja integracija jedini način da se preokrene negativan ciklus na finansijskim tržištima.

– Želim da potvrdim da će Komisija uskoro predstaviti opcije za emisiju evroobveznica. Neke od tih opcija bi mogle da budu realizovane u skladu s uslovima važećeg Ugovora o Evropskoj uniji, dok bi druge zahtjevale promjenu Ugovora – rekao je Barozo parlamentarcima.

On je ipak upozorio da „to nije trenutno rješenje svih problema sa kojima se suočavamo i predstavlja element sveobuhvatnog pristupa daljoj ekonomskoj i političkoj integraciji”. Barozo je ponovo izvršio pritisak na vlade članica evrozone da ratifikuju drugi paket finansijske pomoći za Grčku u vrijednosti od 160 milijardi evra, dogovoren u julu, ali čija je primjena zapela zbog problema sa stavovima Finske, Slovačke i Holandije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Nikola Sarkozi obećali su srijedu uveče na telefonskoj konferenciji s grčkim premijerom Jorgosom Papandreuom da će pomoći Grčkoj da izbjegne bankrot, ističući da je ta zemlja integralni dio evrozone. Papandreu je istovremeno potvrdio Merkelovoj i Sarkoziju odlučnost u sprovođenju mjera za smanjenje duga.

Te vijesti umirile su tržišta koja je posljednjih dana tresao strah da Grčka brzo ide ka bankrotu. Tržišta su bila uznemirena i zbog spekulacija da će Grčka izaći iz zone evra i vratiti se vlastitoj valuti. Međutim, tržišni analitičari sumnjaju da će berzanski indeksi i dalje nastaviti da rastu.
Britanija pravi plan za „život poslije evra“
Velika Britanija, iako nije članica evrozone, priprema se za katastrofalni kolaps evra koji bi po mišljenju lokalnih eksperata ponovo vratio Britaniju u recesiju nezamislivih razmjera, piše list „Dejli mejl”. Ovaj tabloid prenosi da ekonomisti vjeruju da EU ne bi preživjela raspad evrozone, a da bi čak i najsnažnije ekonomije pretrpjele gubitak od 25 odsto vrijednosti.

Blic

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!