Najmanje 14 ljudi je poginulo u južnom Jemenu u najnovijim sukobima vladinih snaga i ekstremista povezanih sa Al Kaidom, rekli su juče zvaničnici Jemena. Prema njihovim rečima, 12 poginulih su ekstremisti.


Snažne eksplozije i razmena vatre mogle su se kasno u sredu čuti i videti u glavnom gradu Sani, u kvartu gde živi poglavica glavnog plemena suprotstavljenog vlasti jemenskog predsednika Alija Abdulaha Saleha. Tri eksplozije su se čule kod policijske stanice i kancelarije obaveštajne službe u lučkom gradu Adenu na jugu Jemena. Jedan vojni zvaničnik je rekao da su prekinuti pregovori sa ekstremistima u vezi sa obustavljanjem krvoprolića.

Islamski ekstremisti, povezani sa Al Kaidom, iskoristili su antivladine proteste u zemlji da preuzmu kontrolu nad brojnim gradovima i administrativnim centrom južne provincije Abijan. Vojska je nedavno krenula u ofanzivu, pokušavajući da povrati te gradove, ali za sada to ne uspeva.

Predsednik Ali Abdulah Saleh, koji rukovodi Jemenom gotovo 33 godine, ne želi da se odrekne moći uprkos masovnim protestima koji traju od februara, i na kojima se traži njegov odlazak sa vlasti. Saleh tvrdi da će Al Kaida preuzeti vlast ukoliko on ode. Zapad smatra da je ogranak Al Kaide u Jemenu među najaktivnijim i najopasnijim u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari