Ko to kaže da je Makedonija mala? E, nije mala, velika je naša država. Još je veće srce makedonsko, a najveći su naši zlatni košarkaši. Ne samo što na EP u Litvaniji prave senzacije, već čine istinska mala čuda ovde na Baltiku – javio je euforično izveštač „Makedonskom sporta“ iz Kaunasa nakon što je reprezentacija južnih suseda u četvrtfinalu eliminisala domaću Litvaniju (67:65), pre svega zahvaljujući odličnoj igri u poslednjoj deonici koju su Makedonci dobili sa 18:13.


Nakon što je Vlado Ilievski ubacio trojku za pobedu i istoriju, na trgu u centru Skoplja počelo je neopisivo slavlje u koje se uključio i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, koji je ceo tok utakmice pratio u jednom od kafića u centru glavnog grada. Ceo sat nakon pobede košarkaši i navijači slavili su u „Kaunas areni“, koju su domaći navijači ekspresno napustili šokirani onim što se dogodilo.

Selektor Marin Dokuzovski još jednom je pohvalio igru i zalaganje svojih igrača, navodeći da su posle ove pobede „dokazali da su sasvim zasluženo u evropskom vrhu“. On je istakao da je uspeh postignut „izvanrednom timskom igrom u kojoj su svi dali svoj maksimum“. Kapiten reprezentacije Pero Antić je iz Kaunasa poslao poruku makedonskoj javnosti da ovo „nije kraj radosti već da će biti još povoda za slavlje“.

– Ovo mi je najdraža pobeda u karijeri, koju smo ostvarili pred 15.000 domaćih navijača. Posvećujem je svim građanima Makedonije – izjavio je Antić.

Predrag Samardžiski je naveo da su igrači mislili samo na pobedu ne opterećujući se premijama i nagradama, navodeći da trijumf posvećuje povređenom saigraču Todoru Gečevskom. U šoku je bio i strelac pobedničke trojke Vlado Ilievski koji dugo nije mogao da poveruje da su savladali domaćina EP Litvaniju.

– To je bio moj najbolji šut u celoj karijeri. Sledi polufinale kome se nismo nadali, ali iz utakmice u utakmicu dobijamo novo samopouzdanje i uviđamo da kao tim funkcionišemo izvanredno – rekao je Ilievski.

Danas Makedonci u polufinalu igraju sa Španijom, koja je pobedila Sloveniju (86:64), a u Skoplju na centralnom gradskom trgu, gde je postavljen ogroman video-bim, očekuje se da će biti više od 50.000 ljubitelja košarke. Ulaskom u polufinale reprezentacija Makedonije obezbedila je dopunske kvalifikacije za plasman na Olimpijske igre u Londonu, a u slučaju pobede nad Španijom sem obezbeđene medalje „crveno-žuti“ bi izborili i direktan plasman za igre u Londonu. U čuda se teško veruje, ali ona se ipak događaju, jedinstveni su u stavu makedonski mediji.

Mekejleb: Nisam ni sanjao ovakav uspeh

Plasman u polufinale nije očekivao ni najbolji igrač u reprezentaciji Makedonije Lester Bo Mekejleb, koji je postigao 23 poena i bio „motorna snaga“ za novu senzaciju Makedonaca.

– Ovako nešto nisam mogao ni da sanjam. Retkost je da vam se dogodi u životu, a pogotovo da pobedite domaćina prvenstva pred njegovom publikom. To je malo ko očekivao – iskren je bio Mekejleb.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari