Taman kada je Predlog zakona o rehabilitaciji došao na dnevni red Skupštine Srbije, republička vlada juče je odlučila da ga povuče iz procedure usvajanja. Povlačenju zakona prethodile su šestočasovne odvojene konsultacije državnog sekretara Ministarstva pravde Slobodana Homena s predstavnicima SPS i SPO.

Kako Danas nezvanično saznaje u DS, zasluga za vladinu odluku o povlačenju zakona pripada Ivici Dačiću, lideru SPS i zameniku premijera, koji se, posredstvom svog predstavnika, usprotivio rehabilitaciji ravnogoraca. Sve je to zbog predizborne kampanje, uvereni su u DS.

SPO je, naime, usvajanje ovog zakona uslovio prihvatanjem njihova dva amandmana kojima traže da se „pripadnici Ravnogorskog pokreta izuzmu od pripadnika drugih oružanih snaga koji nemaju pravo na rehabilitaciju, kao i da period rehabilitacije obuhvati vreme od 6. aprila 1941, a ne samo od datuma oslobođenja zemlje u Drugom svetskom ratu 1945. godine“.

Da su socijalisti odigrali ključnu ulogu u neprihvatanju amandmana SPO potvrđuje i Aleksandar Jugović, potpredsednik ove stranke, koji kaže da „SPS verovatno misli da se na nepravdi može ići u EU“. „Moja poruka socijalistima je da se ne može s petokrakom na čelu i Slobodanom Miloševićem u srcu ići u EU“, kaže Jugović, ističući da SPO nije mogao drugačije da se postavi kada je u pitanju zakon o rehabilitaciji. „Ovo je deo programa SPO i naših 20 godina borbe za ispravljanje istorijskih nepravdi“, rekao je Jugović.

Potpredsednik SPO podseća da u Srbiji već postoji takozvani zakon o izjednačavanju prava ravnogoraca i partizana, a da od rehabilitacije zavisi i primena zakona o restituciji, koji tek treba da dođe na dnevni red parlamenta.

Tvrdnjama o odgovornosti socijalista usprotivila se potpredsednica SPS i predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović. Negirajući umešanost Ivice Dačića u povlačenje zakona, ona je istakla da je Vlada Srbije bila jedinstvena u odluci. „Zakon je povučen iz procedure kako bi ga što više poslanika podržalo. Sada se radi na uspostavljanju što veće saglasnosti“, rekla je Danasu Đukić Dejanović.

Predsednica parlamenta negira da je vladajuća koalicija, nakon povlačenja zakona o rehabilitaciji i odlaganja glasanja o zakonu o železnici, zapala u duboku krizu, mada ne skriva da problemi postoje. „Vlada i Skupština Srbije funkcionišu i rade svoj posao, bez obzira na mimoilaženja u vladajućoj koaliciji oko nekih pitanja. Nemam dilemu da ćemo imati većinu za izglasavanje svih zakona“, istakla je Đukić Dejanović.

Kako će ta većina biti obezbeđena, za sada nije baš jasno. Prema nezvaničnim najavama iz DS, Brisel i demokrate će zajedničkim snagama pokušati da ubede SPS da prihvati zakon o rehabilitaciji sa amandmanima SPO, a ako socijalisti ne popuste, u pomoć bi svojim glasovima pritekli poslanici LDP. Ipak, i oni imaju neke primedbe. „Ne može se staviti znak jednakosti između pripadnika NOB i ravnogorskog pokreta u ovom zakonu. Već postoji zakon gde smo ih izjednačili, i šta sad još hoće? Ne možemo svaki dan da povlačimo neki zakon iz procedure. Mene najviše plaši to što je vlada neodgovorna, što svaka stranka iz njene koalicije vodi svoju politiku, a to nas usporava na putu ka EU“, rekao je juče u parlamentu lider LDP Čedomir Jovanović.

Pomoć za usvajanje zakona o rehabilitaciji sa amandmanima stranke Vuka Draškovića ponudila je juče i Nova Srbija, dok su odluku o povlačenju tog akta iz skupštinske procedure pozdravile dve manjinske članice vladajuće koalicije, Savez vojvođanskih Mađara i Sandžačka demokratska partija.

HOMEN: Da podsetim, Drugi svetski rat je završen

Komentarišući najnovije političke svađe oko zakona o rehabilitaciji, državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen kaže za Danas da „nekim političkim strankama izgleda nije jasno da je Drugi svetski rat odavno gotov i da država ima obavezu da svojim građanima vrati oduzetu imovinu“.

– Došlo se do potpuno bespotrebnog komplikovanja situacije. Zbog toga što neko misli da partizani i četnici još treba da ratuju, ugrožava se usvajanje jednog od najvažnijih zakona i za građane Srbije i za evropski put zemlje. Bez zakona o rehabilitaciji neće biti moguća ni puna primena zakona o restituciji, jer velikom broju ljudi ne bi mogla da bude vraćena ili kompenzovana konfiskovana imovina. Sve ovo je jako važno i zbog EU, odnosno predstojećeg mišljenja Evropske komisije o kandidaturi Srbije, i bojim se da Brisel neće imati mnogo razumevanja za naša prepucavanja o Drugom svetskom ratu. U svakom slučaju, nadam se da će zakon o rehabilitaciji uskoro biti usvojen – kaže Homen. N. T.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari