Capital.ba

Kamate dostigle novi vrhunac

13.09.2011. / 17:23

RIM, Kamate koje Italija mora plaćati na novo posuđivanje novca dostigle su novi vrhunac, što je odraz kontinuiranog nepovjerenja investitora u njihove finansije.

Italija je danas prikupila 3,85 milijardi evra u petogodišnjim obveznicama, ali je kamata na njih sa 4,93 odsto narasla na 5,6 odsto. U posljednje vrijeme najviše je italijanskih obveznica kupila Evropska centralna banka, ali još nije poznato da li je učestvovala i u današnjoj aukciji.

“Tržište se pozicioniralo za slabu aukciju. Petogodišnja kamata od 5,6 odsto najbolji je pokazatelj da je izdavanje novih obveznica u ovakvoj finansijskoj klimi jako teško”, rekao je strateg banke Kredit agrikole Peter Četvel.

Italija ima dug od 1,9 biliona evra i treba prikupiti najmanje 70 milijardi evra do kraja godine.

Italijanska vlada se nada da je slamku spasa pronašla u kineskom investicionom fondu Čajna investment korporacija, čiji je predsjednik prošle sedmice s delegacijom boravio u Rimu. Riječ je o jednom od najvećih državnih investicionih fondova u svijetu koji posjeduje dovoljnu finansijsku moć da obavi značajnu kupovinu italijanskih obveznica i uloži kapital u strateška preduzeća u Italiji da bi Italijanima pomogao da izađu iz krize.

Koliko je ta kriza ozbiljna pokazuje i činjenica da italijanska vlada razmatra mogućnost prodaje strateškog udjela u preduzećima kao što su italijanska elektroprivreda ”Enel” i multinacionalna naftna kompanija ”Eni”.

Kineska delegacija održala je preliminarne razgovore s italijanskim ministrom finansija Đulijom Tremontijem i italijanskom državnom depozitarnom i kreditnom agencijom, a još nije poznato da li su već dogovoreni konkretni zahvati, prenose hrvatski mediji.

S obzirom na to da italijanski prinosi na obveznice rastu rapidnom brzinom, ovo bi mogao biti presudan trenutak za spas njihove ekonomije i izbjegavanje nove krize prema grčkom scenariju.

Bez obzira na nužnost intervencije, evropski analitičari oprezni su u vezi s ishodom italijansko-kineskih razgovora. Uprkos povjerenju Pekinga u bonitet zemalja kao što su Grčka i Portugal, oni kažu da je kineska kupovina perifernog evropskog duga, ipak, relativno mala.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!