Zdravlje

Ponedeljak, 12.09.2011.

10:12

Raste upotreba marihuane u SAD

Marihuana je sve češća među mladima u SAD, a smanjuje se upotreba metamfetamina, objavljeno je u nacionalnoj studiji o upotrebi droge.

Izvor: Plivazdravlje.hr

Default images

Ukupno 8,9% američke populacije, odnosno 22,6 miliona Amerikanaca starijih od 12 godina konzumiralo je u 2010. godini zabranjene droge, a u 2009. bilo ih je 8,7%, dok je 8% u 2008. godini

Čini se da medicinska upotreba marihuane podstiče to povećanje.

Otprilike 17,4 miliona Amerikanaca, odnosno 6,9% stanovništva, kaže da je u 2010. konzumiralo marihuanu, što je znatan porast u odnosu na 2007. kad je marihuanu konzumiralo 14,4 milona ljudi, odnosno 5,8% stanovnika.

Gil Kerlikowski, direktor Kancelarije za nacionalnu politiku kontrole droge, kaže kako je to povećanje posebno vidljivo u saveznim državama u kojima je legalizovana medicinska upotreba marihuane.

"Istraživanje pokazuje potencijalnu povezanost između državnih zakona koji dopuštaju pristup medicinskoj marihuani za pušenje i većoj stopi konzumiranja marihuane", kaže se u njegovu saopštenju.

Istovremeno, ustanovljeno je studijom, pada upotreba metamfetamina. Broj osoba koje konzumiraju metamfetamin prepolovio se između 2006. i 2010.

Smanjila se i upotreba kokaina, ali i stopa mladih koji piju i puše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: