Svet

Subota, 10.09.2011.

13:39

Britanija mora da ublaži štednju?

Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard upozorila je Britaniju da će možda morati da ublaži mere štednje zbog loše ekonomske prognoze.

Izvor: Tanjug

Default images

Lagardova je podržala napore vlade u Londonu da smanji javnu potrošnju u cilju sniženja rekordnog deficita, ali je pozvala vlasti da se ne ustežu od prilagođavanja programa ukoliko se stanje svetske privrede dodatno pogorša.

Ona je navela da britanski lideri treba da budu "snalažljivi" u vreme dužničke krize u Evropi i ekonomskih problema Sjedinjenih Američkih Država. "Tokom leta se prognoza za Evropu i SAD pogoršala, pa su i rizici za Britaniju veći. Britanska politika je i dalje odgovarajuća, ali povećani rizik znači i potrebu za većom spremnošću na reakciju, posebno ako se čini da privredi predstoji dug period slabog rasta i visoke nezaposlenosti", istakla je Lagardova.

Govoreći generalno o privredama koje nastoje da ostvare oporavak, ona je rekla da će "prebrza konsolidacija ugroziti oporavak i izglede za zapošljavanje".

Međutim, ministar finansija Velike Britanije Džordž Osborn je istakao da Vlada neće menjati politiku. On naglašava da će se Britanija držati plana smanjenja deficita.

Osborn dodaje da je taj plan "kamen stabilnosti na kojem počiva oporavak zemlje", jer je rezultirao rekordno niskim kamatnim stopama pa bi njegovo napuštanje to ugrozilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

21 h

Podeli: