Tomislav Nikolić: Ovaj čamac će se razbiti

Milan BABOVIĆ

07. 09. 2011. u 20:58

Lider SNS o diplomatskoj borbi za KiM, nastavku evropskog puta i predizbornim kalkulacijama: Bez kandidature, DS ne treba da ide na izbore

AKTUELNA vlast prećutno učestvuje u stvaranju albanske države na Kosovu. Kurs i Kosovo i Evropa neće uspeti da održe, a bojim se da će da upropaste i pozicije za buduću vlast.

Lider SNS Tomislav Nikolić priznaje da nije optimista kada je reč o daljem raspletu kosovskog čvora. On ponavlja da dilemu Kosovo ili EU, ako nam direktno bude predstavljena, treba da razreši narod na referendumu.

* Da li biste branili naše institucije na severu KiM po cenu da nam EU zatvori vrata?

- Verujem da će i to o čemu me pitate biti rešeno dok mi dođemo na vlast. Ne mogu da vam odgovaram šta bih danas uradio, kada je sve u rukama Tadića. Ali, institucije ne mogu da se ukinu, niti igde piše da moramo da ih ukinemo.

* Kako ne piše kada je to Angela Merkel javno tražila od Srbije?

- To je stav jedne države. Evropska unija tako ne funkcioniše. Zašto onda ne izbace iz članstva države koje nisu priznale KiM? Naravno da Merkelovu treba ozbiljno shvatiti, ali to nije ultimatum: uzmi ili ostavi. To nije bio diplomatski potez. U Srbiji se tako ponašaju prema siromašnom rođaku sa sela. Ipak, siguran sam da će EU da prestane da traži da ukinemo paralelne institucije.

* Veće su šanse da insistiraju na gašenju. Ako Albanci krenu silom, treba li Beograd da brani sever?

- Vojna reakcija izostala je tokom pogroma 2004, kada je Kfor na neki način bio na našoj strani. Tada je Tadić rekao da ne može da zamisli da vojno reaguje. Sada je ta akcija još teža.

* Ima li SNS konkretan predlog za promenu kosovske politike?

NEKA SE DOGOVORE
KO JE OSNOVAO SNS
* KAKO ste doživeli navode američkih diplomata da je SNS osnovana u Tadićevom kabinetu, kako prenosi ”Vikiliks”?
- To me apsolutno ne interesuje. SNS su osnovali narod i Šešelj svojim ponašanjem. Nikada uoči osnivanja stranke nisam pričao ni sa jednim diplomatom. Čitam da su nas osnovali Miloševićeva tajna policija, pa Tadić, pa Amerika koja mi je dala milione evra, pa čak i Gadafi. Neka se dogovore ko je osnovao SNS.

- Sada nemamo nikavu politiku. Pustili smo čamac niz vodu i on sada udara levo i desno, dok se ne razbije o stene. Predlagao sam da se najpre razgovara o statusu. Ali, Tadić nije smeo da zgrabi bika za rogove. Pustio je Stefanovića da izgubi pregovore, a potom će da ga udomi u nekoj ambasadi. Zato hitno treba da napravimo zajednički srpski predlog za KiM i da sa njim pođemo u Moskvu, Vašington i Brisel i da vidimo šta je od toga moguće da se sprovede.

* Dačić i partije vlasti s ironijom su reagovali na vašu izjavu da Kosovo nije uslov za EU...

- Neka Dačić ironiše sa Tadićem koji to isto priča već pet godina. Neka skoči na Filea i na EU. A, šta je trebalo? Da se jedini posvađam sa EU, a da njima ostane mirno polje. Pa, da EU dan pred izbore kaže da Toma ne sme da pobedi, jer bi ponovo pala berza.

* Ali, utisak je kao da ste svojom porukom iz Brisela hteli nekako da odbranite EU?

- Samo sam preneo poruku da neće biti daljih uslova za članstvo. Podsećam da sam odustao od borbe za izbore kada je za nas bilo najpovoljnije, jer su nas optužili da kočimo evropski put. Onda sam otišao u Brisel da to na licu mesta vidim.

* Ako ne dobijemo kandidaturu, može li to da bude dodatni impuls SNS za pobedu na izborima?

- Ako ne dobijemo kandidaturu, DS ne bi trebalo da ima listu na izborima. Sve su uložili u to. Srbija je stala zbog toga. Svaki naš neuspeh pravdan je ispunjavanjem uslova prema EU. Ukoliko ne bude statusa, nema teorije da demokrate dobiju izbore. I bez toga smo jači od njih za 11 odsto. I to po anketama koje oni naručuju.

* Čuje se i da bi izbori mogli da budu i pre aprila?

- Ima neka priča da će biti raspisani u decembru, a održani u januaru. Ali, time bi Tadić sebi pucao u nogu. Pa, mi smo mu to predlagali još u aprilu prošle godine. Kad god da budu, mi u kampanju krećemo verovatno 23. oktobra iz Niša.

* Može li da se desi da, i u slučaju pobede, ne budete mogli da formirate vladu?

- Nemoguće.

* Ako bi vam zapalo da budete mandatar koga biste pozvali u koaliciju?

- Sve stranke koje prihvate naš program kao stranke pobednice. Tu, osim naših saveznika NS, PSS i PS, mislim na stranke manjina i DSS, koje uvek računam kao ozbiljne ljude.

* Posle varnice zbog referenduma za KiM opet je nastalo zatišje sa Koštunicom. Čujete li se uopšte?

- Bolje da je zatišje, nego da gori. Nisam čovek koji zamera, ali DSS je malo odstupio od našeg dogovora i javno komentarisao moje ideje. Mislim da to više neće raditi. Nema razloga da se svađamo. Nisam se odavno video sa Koštunicom, ali očekujem razgovore.

* Jeste li precrtali SPS kao budućeg partnera?

- Nisam. Neka Dačić sam odluči šta hoće.

* Znači li to da biste Dačiću ponudili premijersku fotelju, koju on javno traži od budućih saveznika?

- Onaj ko želi premijersko mesto mora da pobedi SNS. Ako bi stranka odlučila drugačije, mene više u toj priči ne bi bilo.

TADIĆ JE SUPARNIK, NE SARADNIK

* KAKO to da vas sada boli što ne komunicirate sa Tadićem, a za vreme štrajka ste govorili da on priželjkuje vašu smrt?

- Nemam nikakav kompleks. Zašto bih uopšte i razgovarao sa njim. Ali, neshvatljivo mi je da Srbiju vodi kao lider DS. Kada pobedimo, zvaću opoziciju redovno na razgovore.

* Jeste li se čuli sa Tadićem posle štrajka glađu? Da li je savez sa DS moguć i teoretski?

- Nije bilo ni poziva ni SMS poruka. Rukovao sam se sa njim bez reči kada smo nedavno u Skupštini raspravljali o KiM. On je za mene politički suparnik, a ne saradnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (69)

veso

07.09.2011. 21:13

Niko nije optimista kada je u pitanju Kosovo i EU. Mnogo je bilo pogrešnih koraka od strane aktuelne vlasti da bi posle toga neko bio optimista. Nije dobro vođena ni unutrašnja ni spoljna politika.

KiKica

07.09.2011. 23:03

@veso - Niko ne tvrdi da ce nam posle izbora ako SNS dodje na vlast odmah biti bolje

Cica

07.09.2011. 21:18

O svim pitanjima kada se radi o Kosovo treba da se konsultuje narod. Treba građane upoznati da postoje razni pritisci i oni trabaju da o tome odluče. Sada nas stalno aktuelna vlast dezavuiše i obmanjuje pa neznamo pravu situaciju ni kada je u pitanju Kosovi ni EU.

Tomislav Kresovic

07.09.2011. 21:47

Bice kako Nemacka iFfrancuska kazu.Ako ove dve drzave odlucuju o statusu Grcke u evrozoni jasno je da ce i Srbija biti pred odlukom koju je precizirala Angela Merker.Stefan File je samo sluzbenik EU, a Merkelova kancelar drzave koja finansira S Filea.To je to i Nikolic to dobro zna!

SPAVAC

07.09.2011. 22:43

Stvari stoje prilicno lose, i nije dobro da oni koji su za lose rezultate odgovorni ostanu na pozicijama na kojima su sada.

зоркакм

07.09.2011. 22:43

Ови су толико заплели око Косова нека је Бог у помоћи новој власти да то разреши. Е, Томо лепо ти збориш !!!!!!!!

Rade

07.09.2011. 22:48

Kad god budu izbori verujem da će narod da da izbere promene i naprednjake, dalje se ovako više ne može.

Viktor

07.09.2011. 22:51

Ds je sve ulozila u pregovore za clanstvo, a nece ni datum tih pregovora dobiti pre izbora. Krajnji neuspeh i neozbiljnost. Verujem da ce razlika u korist SNS-a rasti, upravo zbog toga.

Indijanac iz Paracina

08.09.2011. 08:05

@Viktor - Zasto minusi ovde, sta od navedenog nije tacno ???

Jadran

07.09.2011. 22:58

Svi zajedno treba da pokusaju da nadju resenje za Kosovo,vreme je da Tadic  pozove Nikolica na razgovor kao i ostale opozicione partije. Teska su ovo vremena nema mesta sujeti.

Panto

07.09.2011. 23:04

Tacno Borko Stefanovic izgubio je pregovore kako su samo ne ozbiljno i ne pripremljeno usli u razgovore pa to je strasno.

Stojko

07.09.2011. 23:05

Citiram: "Sada nemamo nikavu politiku. Pustili smo čamac niz vodu i on sada udara levo i desno, dok se ne razbije o stene." Nikolicu sve si rekao!

Nevenka

07.09.2011. 23:06

Upravu je covek ako dodje do izbora Kosovo ili EU narod je taj koji treba da izabere.

cokabgd

07.09.2011. 23:49

Narod zeli izbore!! Niko ne kaze da ce nam posle izbora ako SNS dodje na vlast odmah biti bolje, ali zelimo promene!!!!!!!!!!!!

Jelena

08.09.2011. 00:31

A sada dragi citaoci Novosti budite spremni na jedno stotinak istovetnih poruka vernog clanstva SNS-a gde se velica lik i delo nepogresivog druga tome...nesto sam vise nego ubedjena da ce sada stizati istoveten poruke tipa: bravo,to je covek,pravi domacin,jeste im rekao,svaka cast,ziveo itd...misli li neko da gresim i da sve ovo ne vidjamo na bilo kom mediju gde se pojava nika izjava drugova tome i ace!!!

Coa

08.09.2011. 10:26

@Jelena - Može li člastvo i simpatizeri SNS-a i svi nezadovoljni ovom vlaću da čitaju i kometarišu vesti? Ili je i to zabranjeno? Zato gde god se pojavi izjava Tadića, Dinkića, Dačića budu žestoko iskritikovani na svim medijima po komentarima, jel su i to članovi SNS-a? Lupaš bzv.

Saša

08.09.2011. 00:44

Ako Nikolić stvarno misli da je File bitnija ličnost u EU od Merkelove, onda je "naivniji" od Tadića, ili smatra da smo svi mi još "naivniji".Kako god bilo, deluje mi da onaj deo biračkog tela koji nije "naivan" kad je u pitanju EU, a to je oko 50%, nema za koga da glasa.

Toma

08.09.2011. 00:50

Evo ovakav bi lik da vodi Srbiju! Pogledajte, sta je taj odgovorio na pitanje: "...Treba li Beograd da brani Kosovo? Nista, izbegao je da odgovori. Definitivno, Srbiji takav nije potreban, takvog vec imamo na prestolu. Daleko mu lepa kuca.

Perica

08.09.2011. 02:06

Nije mi jasno kada citam da neki kazu za resenje za Kosovo .Pa ljudi dali ste vi normalni Kosovo je nezavisna drzava to je konacno resenje tu nema sta vise da se prica nego da se privati realnost.

Dule Los Angeles

08.09.2011. 03:34

EU je savez sa greskom.Ne moze da vodi jedinstvenu ekonomsku politiku,jer nije Drzava.Ovakva odgovara smo najjacij Nemackoj.Zato ce se i raspasti za 3-5-10 godina.Pre toga evro ce biti"proteran" iz nekih clanica,jer ovakav takodje odgovara samo Nemackoj.To Toma vidi

Vernik

08.09.2011. 04:35

Veoma realan politicar, koji "stoji sa obe noge na zemlji" , nema glamoruznih obecanja, nema lazi i prevare u njegovim izlaganjima.

Apsolvent

08.09.2011. 04:38

Sa ovakvim politicarem a pre svega covekom, Srbije je nachisto, znamo sta nas sta sutra mozemo da ocekujemo, kad Toma dodje na chelo drzave

crno-belo

08.09.2011. 04:41

Nazalost ovakav politicar,a pre svega covek je jos uvek u opoziciji....

Hmmm

08.09.2011. 06:54

Nije mi jasna jedna stvar. Jasno je da je Nemacka gazda EU, znaci ako udjemo u EU igracemo onako kako Nemci sviraju. Zanima me onda zasto su ginule generacije pre nas, WWI WWII? I imali na ovome belom svetu i jedna drzava koja zivi normalno a da nije u EU?

Ninko

08.09.2011. 10:22

@ milovan - Zar već sada nismo na dnu? Moramo nešto da menjamo da bi isplivali na vrh.

nislija

08.09.2011. 07:43

Tomo narod si razocarao stiroporom ako si rekao da ces sedeti na stiroporu dok se ne raspisu izbori, sta se to desilo pa si odustao i resio kao da strajkujes gladju u sta ti narod ne veruje i tu si pao veruj mi, malo ljudi vise veruje sta pricas, pokazao si da si nedosledan a takav bi bio i da si na vlasti jer jednom prevara uvek prevara. Na sledecim izborima mislim da je za Srbiju najbolje resenje Kostunica, posten i dosledan, sve sto je 2008. u kampanji rekao to se i dogodilo.

moravko

08.09.2011. 12:09

@nislija - Analitičari tvrde da liberali, ukoliko do kraja ostanu beskompromisni, nikad neće videti vlast. DSS će, s druge strane, nastaviti da priča o Kosovu kao o najvažnijoj državnoj temi, dok će radikali sve nade polagati u povratak Šešelja i priču protiv EU i NATO-a.

Miskec

08.09.2011. 08:56

Uporan je Nikolic u nastojanju da jednu laznu dilemu postavi kao neophodnu. To je isti onaj koji je bio potpredsednik Vlade Srbije koja je potpisala Kumanovski sporazum, kojim je Kosovo otcepljeno od Srbije. Nesto se ne secam da je tada trazio da o tome svoj sud da narod. Meni je degutantno da predavanje o nacinu funckionisanja EU drzi Vojvoda i zagovornik granice Karlobag-Karlovac-Virovitica-Ogulin, neko ko je Zoranu Djindjicu najavio da je i Broz imao problema sa nogom pred smrt

moravko

08.09.2011. 12:07

@Miskec - U predizbornoj kampanji je i za očekivati da će radikali pljuvati po Nikoliću i Vučiću. Radikali znatno oslabljeni, će sve nade polagati u povratak Šešelja i priču protiv EU i NATO-a. Ali ono u šta iskreno verujem je zamisao Tome i Vučića kako će izvesti Srbiju iz krize.

Mali bata

08.09.2011. 09:11

Ja licno nisam video upitnik i bicu oprezan da kometarisem o tome sve dok ne vidim ocenu gospodina S. Filea, na rad Djelicevog integracionog tima. Trazim postovanje za taj rad koji mora da se uradi od strane EU pre no sto donesemo zakljucak o slucaju integracija koji je postao veoma vazan za sigurnost svakog gradjanina i teritoriju Srbije.

boban

08.09.2011. 10:00

Mislim da je Kosovo mnogo vaznije od EU i da treba da se vize zalazu za Kosovo,zato sto je Kosovo Srpska svetinja,zato sto je mnogo krvi proliveno.Ako damo Kosovo,docice presevska dolina,Vojvodina i Sandzak na redu.Ionako je EU pocela da tone.

Branimir Crni

08.09.2011. 11:02

@boban - Mislim da je lepo sećati se sve krvi koja je prolivena ,to znači da nije uzalud, samo jednu sitnicu treba imati u vidu ! Ko je sada vlast , a ko opozicija . Zašto očekivati neke stvari koje je dužna vlast da radi ,optuživati opoziciju ,dokle ta zamena teza, ljudi dajte da dođu na vlast pa će moći nešto da urade! Ja im verujem , a dali postoji neka solucija sve ostalo su vladini sateliti!

Marinela

08.09.2011. 10:07

Jeste, bwe, SNS su osnovali raznorazni "centri moci", pa onda puskama naterali narod da ih simpatisu :D

spikey

08.09.2011. 10:22

Ovo je lepa prica ali samo kada bi bili dementni pa zaboravili sta je sve g-din Nikolic ranije radio, koliko toga tolerisao u svom najblizem okruzenju a sada kao da se to nikada nije dogodilio.SNS vlada? Sa Vulinom i Milankom Karic, Vucicem kao vodecim ideologom?Gde je sada bivs Tadicev sef kabineta koji je trebao svasta da isprica? Lepo za pocetak, nema sta....

Ilija

08.09.2011. 10:37

@spikey - Za sve što je ranije kao političar radio, platio je političku cenu na izborima, nećemo se uvek vraćati u prošlost, moramo rešavati probleme u sadašnjosti.

Colle

08.09.2011. 11:15

@spikey - Muka mi je vise od teze: "E, a sta je on radio u proslosti", a ko to nije nesto "radio" u proslosti, samo za razliku od ostalih Toma nema cega da se stidi, ima blistavu politicku karijeru, covek je koga narod voli, a narod je najbolji "sudija".

Stanisa

09.09.2011. 21:23

@spikey - Mislim da je krajnje licimerno,govoriti o politickoj proslosti Nikolica,imajuci u vidu,kakve sada ljude imamo na vlasti! Nikolic je u poredjenju sa njima mala maca! I jos nesto,Nikolic je na bio na vlasti (kao manji koalicioni partner) neke dve godine.Izracunajte koliko nam su ovi danasvnji vec na vlasti!? Bezmalo.dve decenije!

Singi

08.09.2011. 11:00

Je l ima jos ko u opoziciji, osim SNS-a? Radikale tu ne ubrajam jer se oni iskljucivo bave Nikolice. Sta je sa ostalima? Svako dobio svoj deo kolaca pa cute, je l...Samo sibajte, naprednjaci, a ostali nek vam gledaju u ledja.

ban

08.09.2011. 11:14

Mislim da Srbiju treba voditi dobro školovan čovjek sa sjevera. Što sjevernije to bolje ljudi su racionalniji i razumniji. Nažalost pobjedit će opanak,šajkača,vilenjaci,gatare i nepismenost.

Tamisho

08.09.2011. 11:16

Cudna stvar, jedini predsednik neke politicke stranke, koji predlaze da se narod izjasni o svojoj daljoj buducnosti

Zoran

09.09.2011. 09:39

@Tamisho - A sto bi se ja na referendumu izjasnjavao? Jer smo glasanjem na izborima izabrali vlast. Pa gospodo izvolte donosite pravilne odluke, a samim tim i prihvatajte odgovornos za svoje odluke. Lepo su vam rekli Rusi ''neocekujte od nas da budemo veci Srbi od vas''

Katty

08.09.2011. 11:39

Poprilicno umeren i realan. Mozda nama je to i potrebno sada, za razliku od mnogih usijanih glava.

SRBIN CG

08.09.2011. 13:42

A ko pak tebi vjeruje !!! Vikiliks kaze da te vrbovao Tadicev savjetnik Rakic,nije onaj Seselj lud,iako ne cijenim njegovu politiku. Dovoljno se samo malo zagledati u tebe i Vucica,pa ce covjek uvidjeti da ste veoma lukavi ljudi!!!

ban

08.09.2011. 17:43

@SRBIN CG - Srbin ili posrbica.Pitanje je sad. Srbin je pravi čovjek,posrbica ,prodana duša.

jelka

08.09.2011. 14:06

Sta da predloze kad ne znaju nista,a ne daju da im drugi predloze sta da cine.Misle da mogu sve sami i da im je ova zemlja privatno vlasnistvo

Goran5

08.09.2011. 15:07

Ako bi ti došao na vlast išao bi Tadićevim putem prema EU,a narodu je dosta te politike .Ako hoćeš da nešto menjaš,menjaj politiku EU nema alternativu,a ne sledi je.

Sony

09.09.2011. 21:16

@Goran5 - On i ne vodi takvu politiku! Nikolic je vise puta izjavio,da samo Srbija nema alternativu,i ja mu verujem da zaista tako misli!

nazdravljino

08.09.2011. 17:46

@kicholino - nije problem eu , problem je srpska vlast a ako mora da se strajkuje onda da se strajkuje zbog njih jer oni nemaju kulturu a i ne poznaje domace obicaje.

Ljubica

08.09.2011. 18:02

@kicholino - Nema vajde od toga . Mi i sada imamo 1.500.000 gldnih zahvaljujuci Tadicevoj koaliciji na vlasti pa nas ne prima.

milos

08.09.2011. 19:54

Samo vi otidjite u Tomino selo i sve ce vam biti jasno. Pitajte ga koliko je glasova dobio na zadnim izborima i videcete pravu Tominu sposobnost da dobro vodi Srbiju.KOGA NE VOLE KOMSIJE NE VREDI MNOGO

sava savanovic

09.09.2011. 14:09

Nema Toma sta da kaze,on je samo figurica u virtuelnoj igrici,koja se popularno naziva "kako da ponizimo srbski narod".

Milka

09.09.2011. 21:15

@sava savanovic - Toma je buduci predsednik Srbije,pa svidelo se to tebi ili ne!!!

kicholino

11.09.2011. 16:49

@sava savanovic - i gde ce da se strajkuje gladju organizovano,ispred skupstine ili u celoj srbiji???

Pajo Tume

09.09.2011. 21:14

@milos - Nikolic je govorio da je Srbija crna rupa na evropskom cilimu,i da ce se truditi da EU.tu rupu zakrpi i protka,zlatnim nitima! Nije u redu,za potrebe politicke borbe,izvrtati necije reci i vaditi ih iz konteksta!