Marković: Draškovića prisluškivao crnogorski DB

V. M.

07. 09. 2011. u 07:39

Svedočenje Radomira Markovića iz „Zabele“: Crnogorci ozvučili stan lidera SPO

CRNOGORSKA služba bezbednosti prisluškivala je lidera SPO Vuka Draškovića u Budvi neposredno pre neuspešnog atentata 15. jula 2000. godine. Zbog toga je srpska Državna bezbednost odustala od namere da postavi prislušne uređaje u njegov stan u ovom gradu.

Ovo je u sredu rekao bivši šef DB Radomir Marković svedočeći na suđenju Milanu Radonjiću, Stevanu Basti i Ratku Romiću zbog pokušaja ubistva prvog čoveka Srpskog pokreta obnove. Marković, koji je već osuđen zbog pomaganja u ovom zločinu, iskaz je dao preko video-linka iz zatvora „Zabela“ gde služi višedecenijsku kaznu. To je bio predlog upravnika „Zabele“ koji je smatrao da ga iz bezbednosih razloga ne bi trebalo dovoditi u Palatu pravde.

Optužnica tereti nekadašnjeg šefa beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivše načelnike za unutrašnji i spoljašnji ekstremizam da su, po nalogu Radonjića, pratili Vuka Draškovića i fotografisali njegovu kuću u Budvi. Slike su, tvrdi optužba, predali Radonjiću koji ih je preko posrednika prosledio neposrednim izvršiocima atentata - Branku Berčeku, Leonidu Milivojeviću i Nenadu Iliću, pripadnicima „crvenih beretki“ koji su zbog toga već osuđeni.

Marković je potvrdio priču optuženih da su Basta i Romić slikali Draškovićevu kuću u Budvi kako bi utvrdili da li je moguće postavljanje prislušnih uređaja.

KAZNE
RADE Marković u sedmom paviljonu „Zabele“ služi kaznu od 40 godina zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali. Pravosnažno je osuđen i na 15 godina zbog pomaganja u ubistvu Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u njegovom stanu u Budvi. Berček je, zbog učešća u ovim zločinima, osuđen na 40 godina, Milivojević na 30, a Ilić na 15 godina zatvora.

- Služba je došla do podataka da se Drašković sastaje sa osobama koje su za službu interesantne, i ja sam odobrio zadatak - rekao je bivši šef DB. - Nisam znao ko ide u Budvu, jer je o tome odlučivao šef centra. Tadašnji ambasador Amerike u Srbiji, Vilijam Montgomeri, u svojoj knjizi je potvrdio da se tajno viđao sa Draškovićem u njegovom stanu u Budvi.

Basta i Romić dva puta su u proleće 2000. godine išli u Budvu, jer su prvi put navodno izgubili album sa slikama, za koji Marković tvrdi da ga nikada nije ni video.

- Kada smo pretpostavili da su Crnogorci već uradili ono što smo mi hteli, odustali smo od postavljanja prislušnih uređaja da ne bi bili otkriveni i da ne bi došlo do dodatnog zatezanja odnosa između dve službe - ispričao je Marković i objasnio da te službe nisu operativno sarađivale. - Čim je postojala i najmanja mogućnost da služba bude otkrivena u nekom zadatku, mi smo od njega odustajali.

Svi optuženi od početka procesa odbacuju navode optužnice i tvrde da su svoje zadatke izvršavali po pravilima službe. Radonjić, Basta i Romić brane se sa slobode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Radomir Pavicevic

09.09.2011. 01:29

Znao je to Draskovic dobro ali nije smijo ni da pomene Crnogorce. znao je i koje na njega pucao ali ni to nije smijo da pomene. Da su ovi sto ih on navodi danas sigurno nebi bio ziv.