Dostupni linkovi

Nema dogovora oko naziva predmeta o jeziku, nastavak u sredu


Najjača opoziciona partija u Crnoj Gori, Socijalistička narodna partija (SNP) naložila je večeras svom predsedniku i poslaničkom klubu da zajedno sa ostalim opozicionim partijama nastave pregovore sa vlastima kako bi se obezbedio ravnopravni status srpskog jezika u školama, ali i dalji nastavak evropskih integracija Crne Gore.

Opozicione partije u Crnoj Gori odbile su ranije danas predlog vladajuće Demokratske partije socijaliste (DPS) da naziv nastavnog predmeta bude crnogorsko/srpski, bosanski i hrvatski uz obrazloženje da on "ne obezbeđuje ravnopravnost srpskog i crnogorskog jezika".

Jedinstven stav opozicije je da naziv nastavnog predmeta bude maternji jezik, što je neprihvatljivo za DPS.

Status srspkog jezika u školama uslov je opozicije za podršku izbornom zakonu, čije usvajanje je neophodno za dobijanje datuma pregovora o članstvu sa EU. Usvajanje tog zakona odlaže se već četiri godine i za njegovu verifikaciju u parlamenta neophodna je dvotrećinska većina poslanika.

Sednica skupštine o izbornom zakonu zakazana za danas, odložena je za sredu, zbog pregovora vlasti i opozicije o nazivu predmeta o jeziku.
XS
SM
MD
LG