Dostupni linkovi

Ešton: Beograd i Priština treba da nastave sa dijalogom


Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton danas je u Briselu na sastanku s predsednicom Kosova Atifete Jahjagom poručila da Beograd i Priština treba da nastave dijalog radi unapređenja života građana.

U saopštenju nakon sastanka, Ešton je ocenila da je dogovor dve strane o carinskom pečatu ključan jer se njime rešava problem trgovinskog embarga, ali je istakla da sada treba nastaviti razgovore radi pronalaska "pragmatičnih rešenja" za ostale probleme.

"To (dogovor o carinskom pečatu) je značajan korak ka poboljšanju odnosa u regionu i obezbeđivanju slobode protoka robe i ja očekujem primenu dogovora", rekla je Ešton govoreći o dogovoru Beograda i Prištine o carinskom pečatu, koji je postignut 2. septembra. Ešton je saopštila i da se sa Jahjagom saglasila da je na Kosovu važno pojačati saradnju sa svim zajednicama i civilnim sektorom.

"Evropske institucije su odlučne da rade na jačanju odnosa (s Kosovom). Postoje izazovi na koje mora biti odgovoreno i mi to možemo učiniti kroz saradnju", rekla je Ešton u saopštenju i pozvala Jahjagu da Kosovo nastavi reforme koje će ga približiti Evropskoj uniji.
XS
SM
MD
LG