Pobunjenici u Libiji spremali su se juče za napad na poslednje uporište Gadafijevih snaga Bani Valid, uprkos odluci prelaznih vlasti da produže pregovore za još sedam dana. Predsednik Prelaznog nacionalnog saveta Mustafa Abdeldžalil više puta je ponovio da pristalice Muamera Gadafija širom zemlje imaju rok do 10. septembra da polože oružje, ali je jedan lokalni zvaničnik iz Šišana izjavio da je ultimatum za Bani Valid juče istekao.

Predstavnik Prelaznog saveta za tu oblast Mahmud Abdelaziz rekao je da će ofanziva na taj grad biti izvedena tokom noći.

– Gadafijeve snage pokušale su sinoć (subota) da izađu iz grada. Naši borci su odgovorili na vatru, kratka borba trajala je svega nekoliko minuta – rekao je juče Abdelaziz tvrdeći da se linija fronta približila na oko 15 do 20 kilometara severno od Bani Valida.

– Pregovori između Gadafijevih i naših snaga su prekinuti. Ti ljudi nisu ozbiljni. Dva puta su nam obećali da će se predati, ali to nisu poštovali. Ustvari su iskoristili situaciju kako bi se bolje utvrdili, ispričao je komandant kontrolnog punkta u Šišanu.

Ministar unutrašnjih poslova tranzicione vlade Ahmed Džarat izrazio je uverenje da će pobunjenici osvojiti Bani Valid „danas ili sutra“, ne precizirajući međutim, zašto pobunjenici ne poštuju rokove koje je dao Mustafa Abdeldžalil. Prema informacijama kojima raspolažu pobunjenici u Bani Validu se nalaze bivši visoki funkcioneri Gadafijevog režima, a najverovatnije i Gadafijev sin Saadi.

Gadafiju mora da se sudi u Libiji za zločine koje je počinio tokom 42 godine vladavine, izjavio je juče u Londonu predstavnik Prelaznog nacionalnog saveta u Velikoj Britaniji Guma al-Gamati.

– Gadafi je odgovoran za seriju užasnih zločina tokom poslednje 42 godine, on za njih mora da odgovara, a to može da se uradi samo na pravednom suđenju u Libiji – izjavio je Gamati u razgovoru za televiziju Bi-Bi-Si.

On je istakao da se nalog za hapšenje koji je izdao Međunarodni krivični sud odnosi samo na zločine počinjene poslednjih šest meseci, dok Gadafi, smatra Gamati, mora da odgovara za sve zločine za koje se tereti još od dolaska na vlast 1969. On je rekao da je na sudu da donese odluku o eventualnoj smrtnoj kazni kada za to dođe vreme. Gamati je napomenuo da je sada „suviše kasno“ za bilo kakvu vrstu dogovora u slučaju da se Gadafi preda.

Fratini: Ne ponoviti greške iz Iraka

Rim – Italijanski ministar inostranih poslova Franko Fratini pozvao je juče međunarodnu zajednicu i nove libijske vlasti da se ne uništavaju celokupnu strukturu državnog aparata kako se ne bi počinila ista „ogromna greška“ kao u Iraku, javljaju strane agencije. „Ako je neko radio za režim, ali nema krvi na rukama, čemu onda uništavanje čitave strukture, čitavog aparata Libije kako je to vrlo pogrešno, učinjeno u Iraku? Ne smemo ponovo da napravimo tu ogromnu grešku“, rekao je italijanski ministar. Nakon svrgavanja bivšeg režima Sadama Huseina, u Iraku je na zahtev američkog administratora Pola Bremera došlo do „čišćenja“ državnih struktura od pripadnika partije Baas, do tada vladajuće.

Osim toga, raspuštena je i vojska pa je na stotine hiljada Iračana ostalo na ulici, što je omogućilo popunjavanje redova među sunitskim pobunjenicima. Fratini je potvrdio poverenje koje ima u „istinske vođe Libije“.

SRS: Gadafi nije finansirao Šešelja

Beograd – Srpska radikalna stranka juče je saopštila da bivši libijski vođa Moamer Gadafi „ nikada nije finansirao ni predsednika stranke Vojislava Šešelja ni SRS“. U saopštenju stranke se dodaje da ni Vojislav Šešelj ni SRS nikada nisu imali kontakte sa pukovnikom Gadafijem, niti su bilo kakva finansijska sredstva od njega dobili. „Ni jedan dolar nije došao ni do Šešelja ni do partijske blagajne“ – precizira SRS i dodaje da je pisanje medija o tome“ potpuno netačno“. „Treba ispitati da li su pojedinci poput Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, na konto imena Vojislava Šešelja, pribavljali od Gadafija finansijska sredstva za sebe, poručuju radikali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari