Piši ruski, ali živi crnogorski

Savo GREGOVIĆ

03. 09. 2011. u 20:30

U bivšoj zgradi propale kompanije „Miraks“ u Budvi kreće prva ruska škola u Crnoj Gori. Nastava po programima Ministarstva za obrazovanje Rusije

DOK jezička buka uveliko potresa političku scenu Crne Gore, u jednoj školi je sasvim izvesno na kojem jeziku će početi nastava. Već od ponedeljka. U Ruskoj školi, u prestonici crnogorskog turizma, ruski mališani će nastavu pratiti na svom jeziku.

U lepoj kući naspram zgrade Opštine u Budvi, doskorašnjim prostorijama građevinske firme „Miraks“ ruskog milijardera Sergeja Polonskog, koja je gradila stambeno-turistički kompleks „Zavala“, startuje ruska škola za osnovce. Ne daj Bože, kažu malo u šali, a više u zbilji Budvani, da prođe isto kao i oni koji su započeli veliki posao, pa stali.

- Reč je o Međunarodnoj ruskoj školi „Bakalavr“ i „Klubu za razvoj dece“ - saopštila je Irina Gurnitskaja, direktorka prve ovakve vaspitno-obrazovne ustanove u Crnoj Gori. - Nastava će se obavljati po programima predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja koje je propisalo Ministarstvo za obrazovanje i nauku Ruske Federacije. Đaci će dobiti sertifikate o obrazovanju prema ruskim programima, a osnovni cilj je sticanje vrhunskog obrazovanja. Nastava se pohađa do 11. razreda.

Do pre neki dan u školu je bilo upisano samo petoro dece, ali Gurintskaja veruje da će ih biti više. Do sada su ruska deca pohađala nastavu u budvanskim osnovnim i srednjim školama. Bilo ih je pedesetak i znanja su sticali na jeziku za koji se još ne zna kako će se od ponedeljka u crnogorskim školama zvati.

Budva je odavno, pored izrazito turističkog, i - ruski grad. Zvanično, prema poslednjem popisu, ovde živi 210 punoletnih građana Rusa. Računa se da ih ima i više, a tokom letnjih meseci ih je i više od 10.000. Došli su u vreme „ruske invazije“, kada su bogati Rusi kupovali vile i stanove, poslovne objekte i placeve, ali i velike firme, poput Kombinata aluminijuma u Podgorici. I dok su neki kao, na primer, investitori iz „Miraksa“ nakon bankrota otišli ostavljajući za sobom građevinske skelete, jedan broj njih je odlučio da hladne moskovske i petrogradske dane zameni toplim mediteranskim jugom.

Od 2006. godine u Budvi i drugim gradovima na jugu Crne Gore sve češće se čuje ruski jezik. U hotelima, prodavnicama,kafićima, šetalištima, pijacama... Malo koji Budvanin nema komšiju Rusa. Od 1. avgusta ove godine, Radio more - ruski radio za Crnogorsko primorje, ali i Nikšić i Podgoricu, emituje 24-časovni program na ruskom.

Otvaranje ruske škole u Budvi ovdašnji intelektualci su, ipak, dočekali s primedbama. Slažu se da je to legalno, da ima i praktičnu svrhu (link za zapošljavanje kasnije u Rusiji), da ne moraju da svoje diplome nostrifikuju, odnosno da „ostanu u svom jeziku“. No, ima, i te kako, i zamerki.

- Pravno gledano sve je u redu, ali sam uveren da je to pogrešno, gledajući iz kulturološkog ugla - kaže za „Novosti“ Slobodan Borovinić, profesor ruskog jezika, koji je više od dve decenije živeo u Moskvi, a sada je građanin Budve. - Škola se zove „Bakalavr“, što znači nediplomirani, a to upućuje na zaključak da će đaci u Moskvi ili drugde u Rusiji polagati završne ispite. Prirodnije je bilo da mali Rusi, kao i do sada, uče u našim školama, savladaju dobro nastavu i odlično nauče dva jezika. A naši nastavni programi su dobri, uostalom, slično se svet spoznaje u različitim zemljama Evrope. Mislim da je i tu, kao i u mnogim drugim stvarima, po sredi - biznis.

ŠKOLARINA

ŠKOLOVANjE u ruskoj školi u Budvi će se, naravno, plaćati. Za prva tri meseca školarina će stajati po 250 evra mesečno, a posle toga će roditelji za svoje đake plaćati po 500 evra mesečno.

LEKARI

RUSI koji žive duž primorja najviše veruju „svojim“ lekarima. Oni ne rade u nekim posebnim ordinacijama, nego „po kućama“. Dolaze na poziv i dobro naplaćuju svoje usluge.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dan Giljen

03.09.2011. 23:22

Mnogo je bolje imati Rusku elitu u komsiluku,nego gomilu svetskih beskucnika s dna i socijalne i intelektualne lestvice.Setimo se samo koliko su Ruski emigranti posle revolucije doprineli Beogradu,i kako je Aleksandar bio dalekovid i odmah im dao sva prava i priznao diplome.Crna Gora je mala i teritorijalno i po stanovnistvu i mora voditi veoma selektivnu politiku useljavanja.Videli smo u Parizu i Londonu kako izgleda ne selektivni MULTI-KULTI.