Najnovije vesti
Vesti Društvo
Stipendije za mlade naučnice

Stipendije za mlade naučnice

Mlade žene koje se bave naučno istraživačkim radom u oblasti prirodnih nauka mogu da konkurišu za nacionalne stipendije u okviru svetski poznatog programa „Za žene u nauci“. Konkurs je otvoren do 1. novembra 2011, a ove godine će u Srbiji biti dodeljene tri stipendije, svaka u iznosu od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

123376_regpetnica1
123376_regpetnica1

Nacionalne stipendije su namenjene mladim ženama istraživačima, do 35 godina starosti, na doktorskim ili postdoktorskim studijama, i imaju za cilj da podstaknu njihovo dalje naučno i profesionalno usavršavanje.

To je ujedno i vid podrške mladim, talentovanim i posvećenim ženama da unaprede svoj naučno istraživački rad i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji. Učešćem u ovom programu naučnicama je takođe omogućen pristup međunarodnoj naučnoj zajednici.

Potpisivanjem protokola o saradnji između Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije, Nacionalne Komisije za UNESCO i kompanije L’Oréal Balkan otvoren je ovogodišnji konkurs za stipendije „Za žene u nauci“.

Odluku o dodeli stipendija će u decembru 2011. godine doneti stručni žiri sastavljen od eminentnih profesora fakulteta prirodnih nauka i predstavnika partnera na projektu, na čelu sa Prof. dr Vladisavom Stefanovićem, članom Srpske akademije nauka i umetnosti.

Program nacionalnih stipendija koji se realizuje u okviru međunarodnog partnerstva L’Oréal-a i UNESCO-a „Za žene u nauci“, trenutno postoji u više od 50 zemalja širom sveta, a u Srbiji je pokrenut prošle godine. Prve dobitnice ovih stipendija (za 2010. godinu) su mlade naučnice, Ljubica Harhaji Trajković, molekularni biolog i Dragana Cvetković Ilić, matematičar, a stipendistkinje za 2011. biće proglašene na svečanoj ceremoniji koja će biti održana u Beogradu.