Capital.ba

Milijardu evra za jačanje deviznih rezervi

30.08.2011. / 20:20

BEOGRAD, Dogovorom o sklapanju novog aranžmana iz predostrožnosti na godinu i po dana, kojim bi Srbiji bilo stavljeno na raspolaganje milijardu evra, završeni su pregovori Vlade Srbije i predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić, šef misije MMF-a za Srbiju Albert Jeger i državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić održaće sutra konferenciju za novinare u Vladi Srbije povodom završetka pregovora o aranžmanu sa MMF-om na kojoj će biti saopšteni datalji postignutog dogovora.

MMF i Vlada nisu uspjeli da smisle kako da manjak u državnoj kasi zadrže na planiranih 4,1 odsto bruto domaćeg proizvoda. Srpski ministri i stručnjaci Fonda dogovorili su se da rebalansom budžeta deficit bude povećan na četiri i po procenta, javio je RTS.

To znači da će manjak na nivou države, takozvani konsolidovani deficit, biti 153 milijarde dinara, umjesto ranije planiranih 140. Od toga 132 milijarde je manjak u republičkom budžetu.

Uz novi aranžman, koji podrazumijeva i milijardu evra za podršku deviznim rezervama, u slučaju nužde, Vlada je izgleda pristala da u narednoj, iako izbornoj godini, počne dugo odgađane reforme javnog sektora.

Novi aranžman sa MMF-om iz predostrožnosti za Srbiju u ovom momentu posebno je važan zbog realne prijetnje da bi novi talas svjetske ekonomske krize mogao da se prelije na Srbiju, jer bi bio pozitivan signal za strane povjerioce i investitore.

Jurij Bajec, ekonomski savjetnik premijera Mirka Cvetkovića, rekao je ranije da su u Zakonu o budžetskom sistemu postavljeni okviri javnih rashoda i prihoda, tako da bi deficit državne kase u 2012. godini trebalo da bude niži od ovogodišnjih 4,2 odsto BDP-a.

Tokom boravka Misije MMF-a u Beogradu bilo je riječi i o mjerama ekonomske politike radi prevazilaženja spoljnih rizika i ublažavanja eventualnih posljedica krize, a u okviru strukturnih reformi. Razgovaralo se o javnim preduzećima i reformama u zdravstvu, prosvjeti i penzionom sistemu, kao i o unapređenju investicione klime, kao i rebalansu budžeta za ovu godinu i okvirima budžeta u 2012. godini.

Misija MMF-a, koju predvodi Albert Jeger, boravi u Srbiji od 18. avgusta, a aranžman iz predostrožnosti sa Fondom podrazumijeva mogućnost korištenja sredstava u slučaju potreba zemlje a, kako je najavljeno, novi aranžman trajao bi 18 mjeseci uz pristup sredstvima u iznosu od 200 odsto kvote Srbije u MMF-u, odnosno oko milijardu evra.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!