Vesti

0

Danas sednica Saveta bezbednosti UN

Autor: AM

Izvor: Novi magazin

Danas sednica Saveta bezbednosti UN

Sednica je bila predviđena za ponedeljak pre podne, ali se, zbog problema u Njujorku, nastalih kao posledica uragana Ajrin, pokazalo da nema uslova za njeno održavanje u palati UN.

Na sednici će biti predstavljen redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, ali će akcenat biti stavljen na poslednju krizu na severu Kosova, koja je izbila krajem jula.

Budući da Ban Ki Munov izveštaj obuhvata period od 16. aprila do 15. jula, članove Saveta bezbednosti će sa najnovijom krizom upoznati novi vršilac dužnosti šefa UNMIK-a Farid Zarif, a ambasadori će u raspravi imati prilike da iznesu stavove svojih država.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je Tanjugu u Njujorku da očekuje tešku sednicu Savetu bezbednosti, imajući u vidu suprotstavljenost stavova članica tog tela oko predsedničkog saopštenja, čiji predlog je podnela Rusija.

On je, međutim, istakao da, i pored toga što su u tom saopštenju tokom konsultacija proteklih dana neke članice pružile veliki otpor, može očekivati da značajna većina u Savetu bezbednosti nastupi na linijama koje su manje-više iste kao i one koje zastupa i Srbija.

"Na osnovu sastanaka koje smo obavili prethodnih dana, mislim da će većina podržati naš stav. Da li će i predsedničko saopštenje biti usvojeno, to će se saznati na samoj sednici, jer za usvajanje saopštenja potreban konsenzus, a njega za sada nema", kazao je Jeremić.

On je precizirao da je Rusija podnela nacrt predsedničkog saopštenja u kome se Priština osuđuje zbog odluke da upotrebi silu, a zatim se traži da se situacija vrati na pređašnje stanje, pre početka upotrebe sile.

Tim predlogom saopštenja se, takođe, traži da se svi međunarodni akteri na Kosovu, odnosno misije, uključujući Kfor i Euleks, ponašaju striktno u okviru svog mandata koji imaju na osnovu rezolucije 1244.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR