Capital.ba

Đuričin: MMF će pooštriti uslove

26.08.2011. / 15:39

BEOGRAD, Predsjednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Dragan Đuričin izjavio je danas da je u sadašnjoj fazi razvoja Srbije neophodna saradnja sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali je izrazio bojazan da će doći do zaoštravanja uslova MMF-a za odobravanje novog aranžmana.

MMF u ovoj fazi razvoja Srbije je neophodan, jer je on sidro stabilnosti, on je osnova kredibiliteta, naglasio je Đuričin i podsjetio da trenutni kreditni rejting Srbije, (“BB”), obezbjeđuje investitorima i kreditorima sigurnost, a državi da emituje obveznice.

“Ako bi se MMF povukao iz Srbije i ako ne bi finansirao aranžmane za jačanje makroekonomske stabilnosti, to bi bio loš signal kreditorima i drugim finansijerima naše privrede”, upozorio je Đuričin i dodao da to ne znači da strani ulagači neće doći, već da bi postojeći mogli da se povuku.

To bi značilo dokapitalizaciju, poskupljivanje kapitala na domaćem tržištu koji je inače skup i veliki pritisak na rast inflacije, preko porasta troškova finansiranja, objasnio je Đuričin, naglašavajući da je u ovom razvojnom trenutku naše zemlje, “kada smo mi potpuno ekonomski razoružani, odustajanje od MMF-a bi bilo pogubno za nas”.

Kada jednoga dana privreda ojača i “kada stanemo na sopstvene noge”, Srbija može da izađe iz tih aranžmana s Fondom, rekao je predsjednik SES.

“Drugo je pitanje, zašto smo toliko dugo u zagrljaju MMF-a. Zar nismo mogli da smognemo snage, da kroz investicije i druge razvojne politike, ojačamo našu privredu?”, zapitao se Đuričin.

Đuričin, međutim, tvrdi da će vodeće zapadne zemlje MMF koristiti i kao nova poluga pritiska za rješavanje političkih problema u Srbiji i zbog toga očekuje da Fond zaoštri uslove odobravanja novog aranžmana iz predostrožnosti.

“A imajte u vidu da na MMF najviše utiču zemlje koje imaju različito mišljenje o našoj geopolitičkoj poziciji od nas samih i da će one koristiti MMF kao novu polugu pritiska za rješavanje političkih problema”, precizirao je Đuričin.

Misija MMF-a boravi u Beogradu od 18. do 30. avgusta, povodom razgovora o sklapanju aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom.

Aranžman iz predostrožnosti podrazumijeva mogućnost korišćenja sredstava u slučaju potreba zemlje. Preliminarni razgovori o aranžmanu, koji bi trajao 18 mjeseci uz pristup sredstvima u iznosu od 200 odsto kvote Srbije u MMF-u, odnosno oko milijardu evra, obavljeni su u maju.

Ukoliko s misijom bude postignut dogovor o ekonomskoj politici koja će se sprovoditi u narednom periodu, Odbor izvršnih direktora MMF-a mogao bi da u septembru Srbiji odobri novi aranžman iz predostrožnosti.  Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!