Srbija

Petak, 26.08.2011.

00:04

Orbović: MMF stalno nešto fantazira

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže da bi svako ko bi u „ovom trenutku pokušao da menja Zakon o radu imao probleme“

Izvor: Danas

Default images

On je to izjavio povodom informacija da Međunarodni monetarni fond sugeriše Vladi Republike Srbije da predloži izmene dve odredbe Zakona o radu.

"Međunarodni monetarni fond stalno ima neke fantazije svoje o smanjivanju prava, ali niti smo mi njih zvali ovde, niti su oni tražili razgovor o tome sa nama“, kaže Orbović.

Orbović naglašava da je Savez samostalnih sindikata Srbije protiv toga da se Zakon o radu menja „pogotovo na taj način, da oni predlažu izmenu ovog ili onog člana, ali kad budemo dobili zvaničan predlog, zvanično ćemo i odgovoriti“.

"Međunarodni monetarni fond je i inače za fleksibilnije radno zakonodavstvo, ali mi mislimo da je za naše uslove već ovo što se radi i suviše fleksibilno, navodi on.

Što se otpremnina tiče, a budući da zvaničan predlog nije dobio, Orbović ne zna o čemu se tačno radi i dodaje da se “verovatno radi o državnoj administraciji, ali u pitanju je relativno mali broj ljudi koji su dvaput dobili otpremnine, radi se o promilima“.

Međunarodni monetarni fond je na početku aktuelnih razgovora sa vlastima u Beogradu istakao zainteresovanost stranih investitora da se rok za dozvoljeno zapošljavanje na određeno vreme produži sa sadašnjim 12 meseci na tri godine i da se uredi pitanje otpremnina kod tehnološkog viška, gde su navodno uočeni slučajevi da ista osoba na isti radni staž naplati otpremninu više puta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: