Ambasada Srbije u Tripoliju nema informacije o navodnom hapšenju srpskih državljana u Libiji, rečeno je juče agenciji Beta u srpskom ministarstvu spoljnih poslova.

Agencija Frans pres prenela je u noći između srede i četvrtka da pobunjenici tvrde da su u blizini Tripolija zarobili petoricu Srba za koje se sumnja da su Gadafijevi snajperisti. U mejlu koji je poslat redakciji Danasa navodi se da su uhapšeni Srbi bili zaposleni u privatnoj firmi za obezbeđenje, gde je angažovano 55 ljudi, od čega 35 sa srpskim pasošem, deset Crnogoraca, sedam Hrvata i tri građanina Bosne i Hercegovine.

– Zarobili smo veliki broj afričkih boraca kada smo došli. Zarobili smo takođe pet Srba koji se predstavljaju kao građevinski radnici, ali sumnjamo da su u stvari pro-Gadafijevi snajperisti – rekao je jedan od libijskih pobunjenika Ahmed Mehdi, prenosi AFP u izveštaju o sukobima u blizini aerodroma u Tripoliju. On je još naveo da „zarobljenike za sada nije moguće videti jer treba da se sprovede istraga“. Inostrane agencije prenose da se zarobljeni nalaze u improvizovanom zatvoru na aerodromu u Tripoliju, zajedno sa velikim brojem plaćenika iz afričkih država.

– Činimo sve da utvrdimo identitet i istinu kada je reč o građanima koji su zarobljeni u Libiji – rekao je ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić.

U Libiji je posle evakuacije srpskih državljana nekoliko meseci ostalo oko 120 državljana Srbije, a većina ih je, oko stotinu, u Tripoliju.

Oslobođeni italijanski novinari

Milano – Četvoro italijanskih novinara, koje su u utorak posle podne otele pristalice Moamera Gadafija juče su oslobođena, objavio je Koriere dela Sera. Domenikio Kiriko iz La stampe, Klaudio Monići iz katoličkog lista Avenire i Elizabeta Rozaspina i Đuzepe Sarćina iz Korijere dela sera oslobođeni su tako što su dva mladića upala u privatnu kuću u Tripoliju u kojoj su bili zatočeni i oslobodila ih. Veruje se da je otmičar još tokom noći napustio kuću, ali da novinari nisu izlazili kako bi izbegli opasnosti na ulicama Tripolija. Otmičari su ubili vozača koji je bio s novinarima. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari