Norveška kompanija Euro BB namerava da u užičkom naselju Bela Zemlja, u pogonu nekadašnje štamparije Rujno, otvori Fabriku za preradu lososa, a najveći deo proizvodnje biće namenjen tržištima EU, Turske i Rusije.


Investicija je vredna tri miliona evra, koliko je potrebno za rekonstrukciju postojećeg objekta, kupovinu opreme iz Norveške i Danske i izgradnju neophodne infrastrukture. Buduća fabrika, trebalo bi da zaposli oko 250 radnika u naredne tri godine, a u planu je dnevna proizvodnja od 20 tona dimljenog i filetiranog lososa.

Ta poslovna ideja, koja je najavljena pre godinu i po, realizovana je nakon prodaje imovine štamparije „Rujno“, koja je bila u stečaju od 2009. godine. Stečajni upravnik štamparije Slobodan Jovanović rekao je za Danas da je u utorak u užičkom sudu kompaniji „Euro BB“ prodata imovina tog preduzeća na Popovoj Vodi za 15,1 milion dinara. Kako to preduzeće nije pronašlo vlasnika na dosadašnjih pet javnih aukcija, prodato je neposrednom pogodbom.

– Prodati su proizvodna hala, kotlarnica i magacin, ukupne površine oko 2.000 kvadratnih metara i ugovor o tome je potpisan u utorak, 23. avgusta u užičkom sudu“, naveo je Jovanović.

– Sa predstavnicima Agencije za privatizaciju potpisali smo ugovor o kupovini pogona štamparije Rujno, a proizvodnja će početi u prvom kvartalu iduće godine“, saopštio je za Danas Branislav Jezdimirović, jedan od suvlasnika norveške kompanije „Euro BB“, objasnivši da su se on i njegovi norveški partneri opredelili da tu investiciju realizuju u Užicu, jer je, kako je rekao, radna snaga u Srbiji jeftinija, nego u Norveškoj. Inače, memorandumom, koji su prošle godine potpisali sa predstavnicima kompanije „Euro BB“, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i lokalna samouprava podržali su otvaranje fabrike na Beloj Zemlji.

– SIEPA (Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza) obavezala se da će svako radno mesto podržati sa 4.000 evra, a sa dodatnih 800 evra i Nacionalna služba za zapošljavanja kako bismo buduće radnike uputili na obuku u Dansku ili Norvešku – objasnio je Jezdimirović i dodao da se grad obavezao da poboljša komunalnu infrastrukturu u blizini buduće fabrike.

Jovan Marković, gradonačelnik Užica kaže za Danas da će grad proširiti pristupni put, izgraditi sistem za prečišćavanje otpadnih voda, obezbediti adekvatne priključke za struju i vodu.

– Našu obavezu ćemo sigurno ispuniti, ali za sada nemamo tačan iznos novca koji je za to potreban. Procena je da će to koštati nekoliko miliona dinara i to ćemo obezbediti u budžetu grada“, kazao je za Danas Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari