Jeremić: Tražićemo osudu sile u SB

Srbija će na sednici SB UN o Kosovu u ponedeljak tražiti osudu jednostrane upotrebe sile na severu Kosova, rekao u Banjaluci šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2011.

12:47

Default images

"Ono što se u julu desilo na Kosovu prouzrokovano je činjenicom da je neko hteo da pošalje specijalne snage na sever Kosova."

"I sve što se dogodilo nakon toga je posledica te odluke", rekao je Jeremić nakon sastanka s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Dodik je nakon sastanka naveo da je Kosovo trenutno ključno pitanje u regionu i da će Srpska u tom kontekstu pratiti stavove Srbije.

On je rekao da Srpska neće dati saglasnost da BiH prizna nezavisnost Kosova.

"Imajući u vidu ulogu BiH kao članice Saveta bezbednosti UN, mi ćemo pokušati izgraditi jedinstven stav na nivou BiH o tom pitanju, pogotovo imajući u vidu jednostranu upotrebu sile tzv. vlasti Kosova u dešavanjima koja su izazvala najnoviju krizu", kazao je Dodik.
Meðudržavna atmosfera u kabinetu (Tanjug)
Jeremić je rekao je da je Dodika upoznao i sa stavovima nemačke kancelarke Angele Merkel iznesenim tokom nedavne posete Srbiji, dodajući da je reč o važnim porukama koje će imati strateške posledice za situaciju na Zapadnom Balkanu.

Dodik je ocenio i da je saradnja Srpske i Srbije svaki dan sve bolja i najavio nastavak projekata, posebno kada je reč o usklađivanju obrazovnih programa.

"Kome je Kosorova prijatelj..."

Jeremić je izjavio da onome kome je hrvatska premijerka Jadranka Kosor prijatelj ne trebaju neprijatelji.

Šef srpske diplomatije je time odgovorio na pitanje da prokomentariše jučerašnju izjavu hrvatske premijerke u Prištini da je Hrvatska najbolji prijatelj Kosova u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: