Ko posle Gadafija?

M. Z. R

24. 08. 2011. u 20:47

Kao prvi kandidat spominje se Mustafa Abdel Džalil, lider pobunjeničkog Saveta. Taj uglađeni 50-godišnjak bio je ministar pravde u Gadafijevoj vladi

KAO prvi kandidat spominje se Mustafa Abdel Džalil, lider pobunjeničkog Saveta. Taj uglađeni 50-godišnjak spreman na kompromise bio je ministar pravde u Gadafijevoj vladi, a u februaru je podneo ostavku zbog prekomerne upotrebe nasilja protiv demonstranata u Bengaziju.

Drugi kandidat mogao bi da bude šef izvršnog odbora pobunjeničkog Saveta Mahmud Džibril, strateški konsultant koji se školovao u SAD, i nekada šef libijskog državnog trusta “ekonomskih mozgova”, koji je podneo ostavku pošto je Gadafi odbacio njegove preporuke za liberalizaciju privrede.

Amerikanci imaju svoje brige: pošto je još nejasno ko kontroliše sve vojne magacine u Libiji, zabrinuti su da bi zalihe hemijskog i atomskog materijala, kao i oko 30.000 protivavionskih ručnih bacača raketa, mogli da padnu u ruke teroristima, na primer Al kaidi.

DEMOKRATIJA

IZBORI u Libiji će biti organizovani za osam meseci, najavio je u sredu prvi čovek pobunjeničkog Nacionalnog prelaznog saveta Mustafa Abdel Džalil.

- Želimo demokratsku vladu i pravičan ustav. Pre svega, ne želimo da budemo izolovani od sveta kao što smo bili do sada - rekao je Džalil u intervjuu za rimsku “Republiku”.

Džalil je rekao da većina članova prelaznog saveta smatra da Gadafiju treba suditi u zemlji.

- Zbog toga želimo da bude zarobljen živ i da se prema njemu postupa drugačije nego što je on postupao prema svojim protivnicima - kazao je Džalil.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

darko

24.08.2011. 20:58

nek dovedu obamu ili recimo sarkozija posto su oni kumovali,odmetnicima i banditima,doci ce kraj i njima vrlo brzo.,,na kraju se mrtvi broje..

Alex Miles

26.08.2011. 07:37

Doce opet neki majmun koji ce odgovarati Amerima.Resen problem. Ime nije bitno.