Ekonomija

0

NIS zaradio 21,4 milijarde

Autor: MP

Izvor: Beta

NIS zaradio 21,4 milijarde

On je na Beogradskoj berzi na predstavljanju poslovnih rezultata NIS-a, kazao da ostvarena neto dobit rezultat poboljšanja efikasnosti, optizmizacije troškova, unapređenja i proširenja asortimana derivata, povećanja proizvodnje nafte i gasa, ali i zbog pozitivnih kursnih razlika.

"Ostvarena dobit NIS-a pre kursnih razlika je oko 15,1 milijardu dinara i za 144 odsto je veća nego u isto vreme 2010. godine", kazao je Ursov.

Prema njegovim rečima, NIS je u državnu kasu u posmatranih šest meseci ove godine izdvojio na ime poreza i fiskalnih obaveza, 40 milijardi dinara ili milijardu više nego u isto vreme 2010. godine, dok je ukupan dug prema bankama smanjio za 146 miliona dolara, odnosno na 574 miliona dolara.

Ursov je naglasio i da je NIS od početka godine investirao 8,6 milijardi dinara ili duplo više nego u 2010. godini. 

On je dodao i da je proizvodnja domaće nafte i gasa u prvom polugodištu bila za oko 30 odsto veća nego 2010. godine i da je iznosila 730.000 tona.

"U rafinerijama NIS-a prerađeno je 1,18 miliona tona,a obim prerade bio je za 14 odsto manji nego u istom periodu prošle godine najviše zbog planiranog remonta u Rafineriji nafte Pančevo čiji se završetak očekuje do kraja sledeće godine", kazao je Ursov.

On je najavio da NIS planira da do kraja godine završi realizaciju investicionog programa za 2011. godinu i da nastavi razvoj programa maloprodajne mreže i regionalnih projekata kompanije.

"Postoji niz faktora koji mogu negativno da utiču na poslovanje kompanije u drugoj polovini 2011. godine, a to je najviše potencijalna mogućnost smanjenja kursa dinara kao i pad potražnje za gorivom na tržištu usled povećanja cena izazvano povećanjem akciza i kretanjem cena nafte na svetskom tržištu", kazao je on.

Ursov, koji je i direktor Funkcije za finansije NIS-a, nije mogao da kaže da li će ta kompanija sniziti cenu goriva na pumpama, navodeći da su "cene goriva na pumpama NIS-a u Srbiji konkurentne i u skladu su sa cenama u okruženju".

"Cene goriva u Srbiji najviše zavise od akciza i poreza na dodatu vrednost (PDV)", rekao je on.

Upravni odbor NIS-a usvojio je juče izveštaj o poslovnim rezulatatima kompanije u prvom polugodištu 2011. godine.

NIS je u 2010. godini imao dobit od 16,7 milijardi dinara kojom su pokriveni gubici iz prethodnih godina. Plan kompanije bio je da u prvoj polovini ove godine ostvari neto dobit od 12,1 milijarde dinara i da investira oko 47 milijardi dinara.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR