"Gorka pilula" Merkelove Beogradu?

Nemačka kancelarka Angela Merkel postavila je kao uslove za integraciju Srbije u EU rešavanje pitanja Kosova, reforme i ispunjavanje Kopenhaških kriterijuma.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 23.08.2011.

17:03

Default images

Merkelova je pri tom pohvalila Srbiju zbog hapšenja i isporučenja Haškom tribunalu preostale dvojice begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ali je istakla da zemlje regiona moraju da prevaziđu probleme nastale tokom ratnih devedesetih godina, navodi se u izveštajima iz Beograda.

Nemačka kancelarka je, prema navodima AFP-a, direktno povezala dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU Srbije i odnose sa susednim državama.

AFP ocenjuje da će uslovi koje je postavila Merkelova biti "gorka pilula" za zvanični Beograd, koji se, prema oceni agencije, nadao da će hapšenjem dvojice poslednjih haških begunaca i, uz sprovođenje političkih reformi, dobiti bar status kandidata ove godine.

"Beograd je čak pokušavao da dobije datum početka pregovora, zajedno sa kandidaturom, ali izgleda da su te nade srušene uslovima koje je postavila Merkelova", navodi AFP.

Italijanska agencija Ansa ocenjuje da EU želi države Zapadnog Balkana pod svojim okriljem i ističe reči nemačke kancelarke da u ovom regionu neće doći do potpunog pomirenja dok sve zemlje ne postanu članice Unije.

Rojters prenosi reči predsednika Srbije Borisa Tadića da Beograd želi da reši konflikte na Zapadnom Balkanu, ali i da poštuje svoje principe za rešavanje tih problema.

Tadić se, kako prenosi AP, založio za "elastična i kreativna" rešenja koja će biti prihvatljiva za sve.

Agencija navodi njegove reči da Srbija nema iluziju da u EU može da uveze konflikte.

"Srbija želi rešenje, a ne zamrznute konflikte", zaključio je predsednik Srbije, prenosi američka agencija.

Nemačka kancelarka je rekla da je na putu Srbije ka EU nužan napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Poruke Angele Merkel "jasne i ispravne"

Visoki kosovski zvaničnici rekli su da su poruke nemačke kancelarke Angele Merkel izrečene u Beogradu "jasne i ispravne" i moraju biti ispunjene ako Srbija želi da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Merkelova je u glavnom gladu Srbije rekla da Nemačka želi Srbiju u Evropskoj uniji, ali je za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU potrebno da se ostvari napredak u dijalogu sa Prištinom.

Kako je preneo Radio Slobodna Evropa, zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči rekao je da je Merkelova u Beogradu poslala Srbima "poruke mira".

"To su poruke mira, poruke da priznavanje političke i pravne realnosti na terenu, ali istovremeno i poruke koje motivišu svaku državu posebno da sve više radi na putu ka evropskim integracijama, a sa naglaskom i preduslovom na međusobnoj saradnji", kazao je Kuči.

On smatra da će Srbija imati za obavezu da prizna Kosovo.

"Srbija svakako ima i imaće obavezu da prizna realnost u regionu, da prizna nezavisnost Kosova i njegovu teritorijalnu celovitost, da da znakove za saradnju, te da shvati da ne može da se meša u naše poslove", kazao je on.

Merkelova je danas rekla da su za napredak u evrointegracijama Srbije potrebne dve stvari - reforme i odnosi sa susednim zemljama, kao i da su neophodni rezultati u direktnom dijalogu Beograda i Prištine, rad Euleksa na čitavoj teritoriji Kosova i ukidanje paralelenih struktura.

Zamenik premijera i ministar lokalne samouprave Kosova Slobodan Petrović kazao je da je evidentno da se sve češće poručuje Srbiji da ima obavezu da ostvari što bolje odnose sa Kosovom i dodao da je poruka Merkelove o ukidanju paralelnih struktura na severu u interesu građana, kako bi se uspostavile kosovske opštine.

"Siguran sam da će država Srbija prepoznati svoje interese u tom procesu kako bi olakšali svoj pristup ka EU. Ja sam siguran da će pre svega oni zbog svojih interesa raditi na ukidanju svojih struktura", kazao je Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: