Petar Božović: Slobodu skupo plaćam

S. BABOVIĆ

22. 08. 2011. u 20:57

Glumac, dobitnik nagrade „Pavle Vuisić“, govori za „Novosti“: Ne mora EU i NVO da mi propisuje da li i kako treba da volim

NIŠ - Više od 200 filmskih, pozorišnih i uloga u serijama ubeležio je Petar Božović bez kompromisa, tako da od svake uzme i da ne štedi sebe. Na Letnjoj pozornici dobio je i priznanje za taj rad.

Nagradu „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos glumi i dosadašnjoj karijeri odavno nije dobio glumac sličniji slavnom Vuisiću. I Zemunac i Kolašinac, Gorski car, Mula Jusuf, Tesla i Gavrilo, Božović je i dete pozorišta i kafane, disident, kritičar, prerušivač, veliki nežan dečak... Još čeka kraj dokumentarca o sebi...

VINJAK - Vi novinari pišete i kada neko ništa ne kaže, pa sam tako i ja imao nekoliko izmišljenih intervjua. U jednom je napravljena čak kardinalna greška, pisalo je da sam se vratio staroj ljubavi - vinjaku.
A ja u životu nisam vinjak popio! Posle nije bilo taksiste koji me nije pogledao i rekao: A, vinjak?

* U Nišu govore da sada više nema nikoga da primi nagradu „Pavle Vuisić“ posle vas.

- To je preoštar sud. Svi dobitnici ove nagrade teže da dostignu vrhove koje je Pavle Vuisić postavio. To je kao vera u Boga...

* Slabo pamtite godine kada ste nagrađivani, ali uloge dobro pamtite.

- Uopšte se ne sećam godina, uloge pamtim po drugim stvarima. Znam da sam seriju „Više od igre“ snimao 1975. godine, jer mi se tada rodio sin.

* Beležili ste filmske uspehe, ali ste se i vraćali pozorištu.

- Napuštao sam pozorište, odlazio, stalno mu se vraćao. Pozorište je kao crkva. Možete da izgubite roditelje, prijatelje, ali uvek možete da se vratite pozorištu. Ono se ne ljuti, ne prebacuje, jedino vi osećate promene u sebi. Nekada se vraćate s radošću, nekad sa osećanjem krivice. Pozorište je kao roditeljska kuća koja uvek prašta.

* Koliko vas je koštalo to što niste umeli da ćutite?

- Sloboda se plaća, kao i svako zadovoljstvo. Ne mora EU i NVO da mi propisuje da li i kako treba da volim svoje dete, ili kako da držim mačku. Ta pravila određuje ona zemlja, otkrivena 1492. kada je zadnja srpska stopa potpala pod tursko carstvo. O čemu pričamo? Dođe Klinton u Crnu Goru i zahvali se Makedoncima, a onda dođu svi ovi politički magarci na večeru s njim i ne kažu mu „gde si došao slone, ovo je Crna Gora, jesi li ti normalan?“

NOVA SLOVA

- POSTOJI narodni i kodifikovani jezik, ovaj drugi učiš, školuješ se. Nas su grdili pa možda i tukli kada smo izgovarali te nakaradne reči na način na koji se sada forsira. Moraju nekako da se sada razlikuju, da nemaju veze sa Srbima. Oni su najpre bili Dukljani, pa postadoše Montenegrini. Stide se što su Crnogorci. Kada sam pristigao svojevremeno u Beograd, sve sam gledao malo s visine, ali sada me baš nešto malo sramota.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (61)

Marko PG

22.08.2011. 21:13

Postovanje za gospodina Bozovica! Jedan od rijetkih koji je ostao vjeran tradiciji i obicajima. Njegova djela i rijec predstavljaju narod cg koji je ostao dosledan cojstvu i junastvu.

dejan bg

23.08.2011. 09:08

@Marko PG - Postovanje za gospodina Bozovica.Njegova dela i rec predstavljaju narod Srbije i sve druge narode i narodnosti koji postuju ovog velikana, gde god se nalazili. Ziveo nam legendo.

nislija

22.08.2011. 22:58

Veliki Petre, tezak je most i voz koji ide preko njega jos su tezi, ali najteze je biti COVEK, a vi ste to celog svog postojanja demonstrirali neko je naucio neko nazalost nikada nece. Pozdrav velikom glumcu i COVEKU Petru Bozovicu i cestitke za nagradu isto tako velikog COVEKA Pavla Vujsica.

veroljub pavic

22.08.2011. 23:36

Moja malenkost,odaje VELIKO PRIZNANJE, covek KALIBRA PETRA, samo dokazuje da u zivotu treba biti svestan velike i male nuzde...

гром

22.08.2011. 23:37

Мајстор остаје мајстор! ал' он је ост'о и човек, а и пост'о људина.Са срећом ти било људино, човече, мајсторе!

BranislavBG

22.08.2011. 23:52

"Dođe Klinton u Crnu Goru i zahvali se Makedoncima, a onda dođu svi ovi politički magarci na večeru s njim i ne kažu mu „gde si došao slone, ovo je Crna Gora, jesi li ti normalan?“ F E N O M E N A L N O.

mikiNS

22.08.2011. 23:52

Ja ne znam sto se zene loze kada kazes da si crnogorac ili pricas crnogorskim naglaskom, bruka Miljeko :) ?!Srbin sam bre !

CG

23.08.2011. 00:16

Pozdrav pravom Crnogorcu i Srbinu Petru koji se nije prodao kao većina proEvropskih glumaca koji glume uloge i prikazuju Srbe kao pljackase pljanice i bitange da bi se dodvorili demokratama i zapadu.

Raša "grobar"

23.08.2011. 11:38

@MAre - Aj dočaraj nam tog Trtovića, pa da ti ocenimo komentar!!!

slobodan

23.08.2011. 03:51

Gledali ste vi svi sa visine kada ste dolazili u Beograd a kako i ne bi pa Plemena vam zive na planini. Sada vas sramota tolike visine ,nema nista vise da se lapa a nema ni stanova za casne i postene. Za Pavla svi znamo ko je, ali Beograd i Srbiju nikada nije gledao sa visine iko je bio i ostao Velicina.

N

23.08.2011. 08:36

Ne odredjuje EU kako ce neko voleti svoje dete kako to Bozovic izvlaci iz kontexta,vec ulaskom u EU stupaju odredjeni zakoni po kojima ne smes biti siledzija nad rodjenim detetom,i mnogi drugi zakoni,naravno.Neki ne prihvataju EU,jer ne odgovara to sto ce neko doci i kontrolisati njihovu samovolju. Sto se tice stida gsn.Bozovica?Gledanje drugih sa visine je ovde omiljena disciplina za lecenje licnih frustracija i kompleksiranosti.Dobro je da se barem malo pokajao i priznao.Ljudski je priznati.

Djordano

23.08.2011. 10:28

@N - Koliko ti nista ne znas... koliko ti ne provaljujes o cemu je covek pricao... To gledanje sa visine je iz realnog razloga sto su CG-ci najbolji deo srpskog naroda osecao se vredniji, vazniji i ljudskiji jer se zna koje je srbe iznjedrila Crna Gora... a danas ga je sramota sto CG-ci dansnjeg vremena nisu ni crno ispod nokta svojim precima... i zato ga danas "malo" sramota sto je CG-ac!

Niksicanin

23.08.2011. 08:44

Dobro je jedan od ministara prosvjete u CG rekao da će promijeniti identitet crnogorca. I aktualni ministar prosvjete mrzi srpski jezik, svoj jezik na kome je završio školu, studije, jezik sa kojim su govorili njegovi preci i nasilno uvodi u škole crnogorski. Interesantno autori pravopisa ovog novog do sada nepoznatog jezika nijesu iz CG. Moj je princip govori i piši kako su te naučili majka i prvi učitelj, tj. srpskim, a montenegrinima neka govore kako hoće. svaka cast Božoviću

Nikšićanin II

23.08.2011. 14:03

@Niksicanin - Auuu sugrađanine , neka što ovaj Božović "kliza" no i ti , što ti je "jadan ne bio" , nećeš zakučit dinara , džabe se mučiš klizaču .

Nikšićanin III

24.08.2011. 08:01

@Niksicanin - Nikšićanin II, Ti misliš ako si ti proklizao da su svi takvi. Pročitaj moj Gorski vijenac (vjerovatno si se odrekao Njegoša), Bećkovića, Ljubišu, pitaj druge koje bio Lubarda, ko su bili i sa kojim su jezikom govorili Petrovići u koje se ti vjerovatno kuneš, ko su bili tvoj djed, tvoja baba ..itd. Žalosno, tragikomično , žao mi te je, neka ti je bog u pomoći.

aca

23.08.2011. 09:58

nema ovaj ni P od Pavla Vuisica ali sta se moze nema boljega pa ajde onda ovog Crnogorca nikad ne moze neko nas

Djordano

23.08.2011. 10:19

@aca - Aco proradili kompleksi?!?!? ne treba ti to... samo pokazujes koliko ne znas i koliko si frustriran a niko te cak ni ne tera da se o tome izjasnis... trcis pred rudu sto se kaze...

Rajko K.

26.08.2011. 14:12

@aca - Aco i Pavle Vujisic je Crnogorac rodjeni Cetinjanin (iz banskih stanova)

Кум Жоржо

23.08.2011. 10:09

Легендооооо, желим ти пуно здравља и још пуно улога које људе остављају без даха. Жив био!

velizar

23.08.2011. 10:38

"...sve sam gledao malo s visine, ali sada me baš nešto malo sramota." Lepši opis za Crnogorce od ovoga nisam čuo, svaka čast gospodine Božoviću.

bellak24

23.08.2011. 11:02

...........s njim i ne kažu mu „gde si došao slone,ne vredjaj slonove legendo pozdrav

MIlan

23.08.2011. 12:02

Ne stidimo se mi sto smo crnogorci, stidimo "terazijskih" i ostalih crnogoraca koji pljuju po svom narodu, zemlji i jeziku da bi zadobili simpatije nekih ljudi. Pljuvanjem na svoje, pljuvas na sebe. Veliki si glumac, ne treba ti to.

Djole

23.08.2011. 12:54

@MIlan - Pravi Crnogorac mora da se stidi kad vidi sto se danas sve naziva Crnogorcem. Dosta je vama pogledati fizionomiju da zna covjek kakvi ste: povinovani, grbavi, podmukli...A ovi iz Srbije sto ga vrijedjaju prosto nek cute. Ne damo Kosovo, ali hocu u Tursku na ljetovanje i bezvizni rezim. Idete kod onih sto su vas 500 godina drzali ko na dlanu. Zbog takvih sto ne znaju vrijednovati i razlikovati je Srbija danas tamo gdje jeste... Nije evropski biti iskren prema sebi, svom narodu i prema drugima.

Nikšićanin

23.08.2011. 13:13

@MIlan - Milane, kratkog si pamćenja. Urazumimo se. Pitaj nekoga sa kojim ti je jezikom govorila tvoja majka, tvoj djed...Šta kaže veliki Njegoš u Gorskom vijencu...... Pošalji mi adresu da ti poklonim Gorski vijenac i pročitaj ga tri puta.

Monteniger

23.08.2011. 14:26

@MIlan - Milane apsolutno si u pravu.Ja se sjecam da je Petar dolazio za vrijeme tzv.antibirokratske revolucije.Poslali ga kao provjereni kadar .On je rezimski glumac. Pogledaj njegove uloge i sve ce ti biti jasno. Da je C. Gora velicine Srbije nemam dvoumljenja gdje bi bio i na cijoj strani.Sto se mene tice nisu nam takvi potrebni i neka pljuju to im je jedino jos ostalo,drugo vise nikad nece moci.

Vuk Podgorica

23.08.2011. 15:59

@MIlan - Ne MIlane, vi ovde pljujete po skoro 50% stanovnistva koje rece da prica SRPSKIM jezikom, zar je slagao nespo gospodin Bozovic kada rece da se u MNE radi sve da se unisti bilo kakva veza sa Srbima i Srbijom. To ne mozes poreci ni ti niti bilo koji drugi. To je fakat, to se vidi kao dan. Ne pljuju oni svoju drzavu Milane, samo se ne slazu s mafijom na celu Crne Gore (njihove koliko i moje a ja zivim u PG). CG je nezavisna zahvaljujuci vecini, sada vecina prica srpski , zasto se to ne3 postuje?

Rajko K.

23.08.2011. 18:58

@MIlan - Vuce jadan posrbjavali su nas od 1918 a uzeli crkvu dekretom 1921 sve se cudim i da 50% govori Crnogorski .No polako sve ce doc na svoje mjesto.

GrujoBL

23.08.2011. 12:11

Ovo je nešto najpametnije što sam zadnjih mjeseci pročitao, svaka čast na članku

Rajko K.

23.08.2011. 14:21

Dobro je rekao kralj Nikola : posaljem Crnogorca u Ameriku vrati se kao Crnogorac posaljem ga u Srbiju vrati se kao Srbin.

ds-banjaluka

23.08.2011. 15:11

odavno ništa bolje ne čuh.Svaka čast Božoviću, sve je upravo kako reče.

Monteniger

23.08.2011. 17:47

Mora da ce za ovu izjavu biti pocascen sa 10 cevapa sa lukom i BIP pivom u kafani Velika Srbija na Kalenica Pijaci !

Rajko K.

25.08.2011. 14:03

@Monteniger - Monteniger upravu si eto za tako malo se mi prodajemo i blatimo onda sve redom sto je Crnogorsko inace nema nagrada.

proka

23.08.2011. 18:55

Petar je jedan od najmudrijih javnih licnosti danasnjice. Ne govori mnogo, ali svaka mu je na mestu. I ne znam sto se vi Crnogorci vredjate, on se ne stidi Crnogoraca nego Gorocrnaca.

Rajko K.

23.08.2011. 23:45

@proka - Proka neznam koga se on stidi ali se mi njega stidimo i to dosta i eto vam ga za vazda.

Marko

25.08.2011. 00:54

Meni stvarno nije jasno sto se prave sve te kontra inovacije umesto da se narod i Crnogorski i Srpski kao i narod iz drugih zemalja vec jednom udruzi i mane corava posla...

Nikola Perovic

16.09.2011. 23:42

Vazda je bilo - sve sto valja iz Crne Gore je srpskog imena i prezimena.Bilo i ostalo.