Dostupni linkovi

Tajno svjedočenje zatvoreno za javnost


Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala
Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je svjedočenjem još jednog u nizu zaštićenih svjedoka. No različito od prethodna dva, koja su svjedočila također uz zaštitne mjere, ovaj zaštićeni svjedok svjedočio je na sjednici potpuno zatvorenoj za javnost, tako da je ostalo skriveno - u kojem svojstvu daje iskaz i vezano uz koje optužbe za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini.

Obrana Karadžića i ovaj je put zbog toga uložila prosvjed budući da se zalaže da proces u potpunosti bude javan.

„Ako to nije apsolutno neohodno mi smo protiv tajnih svjedočenja“, izjavio je pred sucima Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson, naglašavajući da do sada niti jedan svjedok optužbe nije imao problema zbog svog iskaza na suđenju.

„I uopće u principu smo protiv toga. I mislimo da bi barem u principu trebali pitati svjedoka – je li se traženje zaštitnih mjera odnosi na konkretni slučaj (prethodni proces) u kojem je svjedočio. Mi mislimo da ni jedan od naših svjedoka nije imao problema iz tog aspekta. Također sam htio napomenuti sudskom vijeću- da ako u google-u potražite ime ovoga svjedoka naći ćete novinske članke koji govore o istim stvarima o kojima će on ovdje svjedočiti. I nama se čini da te zaštitne mjere nisu uopće potrebne“, usprotivio se Robinson.

Predsjedavajući sudac O Gon Kwon i ovaj je put odbio mogućnost skidanja zaštitnih mjera pa je suđenje u ponedjeljak bilo u potpunosti zatvoreno za javnost.

„Sudsko vijeće ne vidi nikakvog razloga da mijenja zaštitne mjere koje su određene ovom svjedoku i to od sudskih vijeća u ranijim procesima“, obavijestio je Kwon potvrđujući kako je zaštićeni svjedok već svjedočio na Haškom sudu.



Sudsko vijeće je već više puta odbilo skidanje zaštitnih mjera s određenih svjedoka, dok je s druge strane više puta odobrilo tužiteljstvu njihovo stavljanje. Tako je i krajem prošlog tjedna odobrilo zaštitne mjere za bivše pripadnike snaga bosanskih Srba koji će svjedočiti na suđenju pod pseudonimima KDZ 601 i KDZ 605.

Njihov iskaz biti će vezan uz odnos policije i paravojnih jedinica u ubijanju i zatočavanju civila nesrpske nacionalnosti u Bratuncu i Palama, a zaštitne mjere su dobili budući da su nakon suradnje s tužiteljstvom dobili prijetnje.

O suđenju Karadžiću

O suđenju Karadžiću

U programu Pred licem pravde koji se emituje svake nedjelje u 18 i 30 sati sati kao i u redovnim dnevnim emisijama, RSE izvještava o suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu.

Optužnica tereti Karadžića za najteže ratne zločine u 11 tačaka od kojih se dvije odnose na genocid. Ostale tačke otužnice odnose se na zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992.

Ratni predsjednik samoproglašene republike bosanskih Srba, kasnije preimenovane u Republika Srpska (RS), najviši je zvaničnik, pored Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom. Više tekstova o suđenju Karadžiću pročitajte ovdje.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG