Život i ljudi

0

Nema više seksi žena, samo seksualnih objekata

Autor: AM

Izvor: Novi magazin/DailyMail

Nema više seksi žena, samo seksualnih objekata

Nakon pažljivog analiziranja više od 1.000 fotografija žena i muškaraca na naslovnim stranama magazina Roling Ston od 1960-tih do danas istraživači sa Univerziteta u Bafalu zaključili su da su fotografije oba pola postale više seksualne ali da je to ipak mnogo više izraženo kod žena.

Pre 40 godina oko 11 odsto muškaraca i 44 odsto žena bilo je prikazano seksualno na naslovnim stranama a sada su brojke malo drugačije. Muškarci su sada u 17 odsto prikazani kao seksualni objekti (povećanje od 55 odsto u odnosu na 1960-te) dok je taj procenat kod žena drastično veći i iznosi čak 89 odsto.

„Zaključili smo da mediji ne oslikavaju ženu kao seksi muzičarku ili seksi glumicu već ih prikazuju kao da su spremne i dostupne za seks istog momenta“, rekla je profesorka Erin Haton, jedna od istraživača u ovoj studiji.

“Ne smatramo da je loše da žene budu seksi na fotografijama ali smatramo da je problematično kada one na skoro svim fotografijama nisu prikazane samo kao seksi žene već kao objekti za seksualno uživanje”, istakla je ona.

Istraživači su zaključili da ovakvi portreti služe kao svojevrsno “opravdanje” za nasilje nad ženama i seksualno uzmemiravanje, da povećavaju stepen nezadovoljstva sopstvenim telom – i kod žena i kod muškaraca i dovode do poremećaja u ishrani kod mladih devojaka koje bi želele da izgledaju isto tako. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR