Ministar policije Ivica Dačić izjavio je juče da Ministarstvo unutrašnjih poslova neće učestvovati u održavanju najavljene Parade ponosa dok se o tome ne izjasne i Skupština grada Beograda, gradonačelnik Beograda, Vlada i predsednik Srbije. Ministar je poručio da neće dozvoliti da policajci budu glineni golubovi.


– Zar treba 5.000 policajaca da krvari na ulici, a da drugi posle daju izjave da nije ni trebalo organizovati gej paradu, odnosno Paradu ponosa, naglasio je Dačić. Prema njegovim rečima, parada nije izborna kampanja i on samo radi svoj posao, dok „drugi izmišljaju, dolaze im na pamet svakakve ideje koje mogu biti korisne ili ne“.

– Mi smo više puta razgovarali sa predstavnicima LGBT organizacija i oni od nas očekuju da mi njima damo predlog lokacije i datum održavanja, a onda mi čitamo u novinama da sad postoje različiti stavovi političkih predstavnika prema tome treba li to ili ne. Pa čekaj, hoće li ovde sad načelnik policijske uprave da odlučuje da li je to ljudsko pravo ili ne, pita Dačić. On je pozvao organizatore Parade ponosa da se obrate strankama iz koalicije Za evropsku Srbiju, a da će MUP prihvatiti sve.

– Bez konsenzusa o tome ne pada mi na pamet da šaljem svoje policajce da budu glineni golubovi, napomenuo je Dačić.

Sa druge strane, ministar za državnu upravu, lokalnu samoupravu i ljudska i manjinska prava Milan Marković izjavio je da će ovo ministarstvo pružiti svu moguću pomoć i asistenciju u organizovanju Parade ponosa. Prema njegovim rečima, direktor Uprave za ljudska i manjinska prava u aktivnoj je komunikaciji sa organizatorima, a planiran je i sastanak ministra sa predstavnicima LGBT organizacija.

Gej strejt alijansa osudila je izjavu gradonačelnika Jagodine Dragana Markovića Palme da je homoseksualizam bolest i najavila da će narednih dana podneti tužbu zbog govora mržnje, diskriminacije i povrede ravnopravnosti. Ipak, Dragan Marković Palma ne vidi šta je to sporno u njegovoj izjavi i poručuje da nikada neće podržati održavanje Parade ponosa.

– Ako hoće da me tuže zato što sam rekao da prava homoseksualaca nisu povređena i da nema potrebe da izlaze na ulice, pa neka me tuže. Homoseksualci slobodno idu u školu, na fakultet, u kafanu i na stadione i nisu diskriminisani. Tek ukoliko bi mi njima to zabranili, tek tada bismo mogli da kažemo da su oni diskriminisani, istakao je Marković za Danas. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari