Američki milijarder Voren Bafet pozvao je „mega bogataše“ da plaćaju veći porez. Bafet u pismu Njujork tajmsu kaže da bi on odmah podigao dažbine porodicama koje imaju prihod podložan oporezivanju veći od milion dolara godišnje.


Bafet je dodao bi još veći porez onima koji zarađuju 10 miliona dolara i više. Takođe je predložio da 12 članova Kongresa – kojima je dat zadatak da izrade plan smanjenja državnog deficita – ne diraju u poreske stope 99,7 odsto Amerikanaca. „Moji prijatelji i ja bili smo dovoljno dugo maženi od milijarderima naklonjenog Kongresa. Vreme je da vlada postane ozbiljna u pitanju zajedničkog žrtvovanja,“ piše Bafet.

Bafet, koji je na čelu ulagačke korporacije Berkšajr Hetevej već godinama zagovara veće poreze za super bogate i ukazuje da je poreski sistem doprineo širenju jaza između bogatih i siromašnih. „Zakonodavci u Vašingtonu,“ kaže on, „osećaju potrebu da nas zaštite, kao da smo pegave sove ili neka druga ugrožena vrsta.“ Bafet dodaje da dobro poznaje mnoge „mega bogataše“ i da većina ne bi marila da plaća veći porez. Još nije video, kaže, da se neko uzdržao od ulaganja zbog poreskih stopa na buduću zaradu. „Ljudi ulažu da naprave novac, a mogući porezi ih nikad nisu odvraćali,“ rekao je Bafet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari