Srbija

Petak, 26.12.2008.

13:11

"Dijaspora najprofitabilnija firma"

U dijaspori ima oko 1.500 ljudi koji imaju potencijala za ulaganje u Srbiju, procenjeno je na sastanku u Privrednoj komori Srbije.

Izvor: Beta

Default images

Predsednik PKS Miloš Bugarin naveo je na sastanku o mogućnostima za ulaganje dijaspore u Srbiju da u svetu ima više od tri miliona srpskih iseljenika i da je od toga između 1.000 i 1.500 uspešnih poslovnih ljudi, koji imaju kapital i znanje za ulaganje u Srbiju.

Ministar za dijasporu Srđan Srećković rekao je da su doznake novca iz inostranstva prošle godine činile 13,1 odsto bruto domaćeg proizvoda, što znači da se na taj način ostvari sedmina srpskog BDP-a.

"Dijaspora je naše najprofitabilnije preduzeće", kazao je Srećković i dodao da se taj potencijal ne koristi dovoljno.

On je istakao da je oko 90 odsto dosadašnjih ulaganja iz dijaspore otišlo u područje iz kojih ulagači potiču i da je zbog toga značajno što je u Srbiji osnovano 16 lokalnih centara za dijasporu, gde se iseljenici mogu obavestiti o mogućnostima za ulaganje.

Slobodanka Džinović-Kojić iz PKS je predstavnicima dijaspore, koji su učestvovali na sastanku predstavila 67 projekata za ulaganje u Srbiju, čiji predlagači traže poslovne partnere da bi projekte sproveli.

Projekti su vredni ukupno 262,75 miliona evra, pri čemu je najviše projekata iz oblasti industrije i energetike - 31, a obuhvaćeni su i poljoprivreda, turizam, pre svega banjski, kao i drugi sektori privrede.

Na sastanku je rečeno da je u toku javna rasprava o Nacrtu zakona o dijaspori, pa su predstavnici Ministarstva za dijasporu pozvali iseljenike iz Srbije da svoje predloge dostave tom ministarstvu.

Navedeno je da je značajno doneti zakon o dijaspori da politika prema iseljenicima ne bi zavisila od dnevnopolitičkih interesa, već da bi se sprovodila u skladu sa utvrđenim pravilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: