Srbija

Utorak, 16.08.2011.

00:03

Nafti pada cena, benzin se ne da

Gorivo u Srbiji neće pojeftiniti, iako je cena sirove nafte u poslednjih mesec dana pala za 7,5 odsto, tvrde u srpskim naftnim udruženjima i kompanijama.

Izvor: Press

Default images

Pre mesec dana nafta „brent" koštala je 115,80, a juče 107,90 dolara za barel.

Ipak, cene na našim pumpama i dalje su iste, a u regionu je gorivo skuplje jedino u Grčkoj i Mađarskoj. S druge strane, na primer, evropremijum u BiH košta čak 15 dinara manje nego u Srbiji, dok je evrodizel u Makedoniji jeftiniji čak 25 dinara.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije tvrde da bi do pojeftinjenja moglo da dođe tek ako se cene nafte u svetu stabiliziju na duži rok. U Udruženju vlasnika privatnih benzinskih stanica navode da bi uvozni derivati mogli da budu jeftiniji, ali tvrde da to ne dozvoljavaju velike naftne kompanije.

"Onima koji su ranije pravili najveće gubitke sada se najviše isplati da drže previsoke cene na uvoznim derivatima da bi moglo da se prodaje lošije gorivo koje je jeftinije", kaže Milan Rakić, predsednik ovog udruženja.

Borisav Tatić iz Udruženja benzinskih stanica Srbije objašnjava da manji naftaši sada čekaju šta će NIS uraditi.

"Svi se i dalje snabdevaju benzinom BMB 95 i dizelom D2 od NIS-a, tako da se čeka šta će oni da urade. Mi moramo cenovno da pratimo NIS kao našu najveću konkurenciju, pa ako oni budu spuštali cene, onda ćemo i mi", smatra Tatić.

U NIS-u su nam juče naglasili da će se ponašati tržišno. "Prilikom formiranja cena na našim benzinskim stanicama, NIS primenjuje tržišni princip, kako bismo bili konkurentni na tržištu. U skladu sa tim NIS na svojim benzinskim stanicama sprovodi akciju 'Srećni sat', u okviru koje dajemo popust od tri odsto na sve vrste goriva", kažu u kompaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

6 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: