Produžuju otplatu kredita u francima

D. I. KRASIĆ

11. 08. 2011. u 20:40

Kao jedini izlaz za građane koji su se zadužili u „švajcarcima“, brojni bankari vide u produženju otplate. Kredit bi vraćali dodatnih 10 godina, pa bi se rata značajno smanjila

JEDINI način da se kreditnim dužnicima koji rate plaćaju po kursu švajcarskog franka olakša muka je produžetak roka otplate za još 10 godina. Ovo je, kako saznaju „Novosti“, zajednički stav nekoliko banaka koje imaju veću sumu odobrenih stambenih kredita u švajcarskoj valuti.

- Izračunali smo da bi, u slučaju da se otplata kredita produži za još 10 godina, rata koja trenutno iznosi oko 280 evra, bila 190 evra, što dužniku svakako mnogo znači - objašnjava izvor „Novosti“ iz jedne od najvećih ovdašnjih banaka. - Svakako, ugovorom bi se sa klijentom utvrdilo da se, ukoliko franak padne na određeni nivo, kredit automatski konvertuje u evro i rok otplate smanji na prvobitni nivo.

Međutim, da bi ova ideja zaista i zaživela u praksi, neophodno je da na to pristane i Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita. Naime, Korporacija bi, u tom slučaju, morala da pokrije osiguranjem i dodatnih 10 godina.

- Mislim da je i državi, pod čijom je nadležnošću i ova korporacija, u interesu da građani uredno vrate svoje kredite, a ne da banke počnu da aktiviraju hipoteke i naplaćuju dugove na taj način. Automatski to znači da bi Nacionalna korporacija morala bankama da plaća kreditne rate dok god one ne prodaju stanove pod hipotekom - objašnjavaju bankari.

Za sada, međutim, nema zajedničke inicijative bankara po ovom pitanju, čak ni na nivou Udruženja banaka.

Ipak, postavlja se pitanje da li će bankari tako lako produžiti rok otplate kredita. Mnogi klijenti „probijaju“ starosnu granicu za vraćanje kredita, a postavlja se i pitanje kreditne sposobnosti?

- To ne bi trebalo da bude prepreka prilikom produžetka roka otplate, franak je toliko porastao da bi sada provera pokazala da mnogi korisnici nisu više kreditno sposobni. Suština je da rešimo problem vraćanja duga. Jer, znate kako se kaže: Kad duguješ 100 evra to je tvoj problem, ali kad duguješ 100.000 evra, to je već problem banke.



PAD KAMATE?

VRAĆANjE kamatnih stopa na prvobitni nivo ne bi kreditnim dužnicima donelo značajnu uštedu - objašnjava jedan od naših sagovornika. - Primera radi, kod kredita od 50.000 švajcarskih franaka, ušteda pri padu kamatne stope za jedan procentni poen, bila bi svega dvadeset franaka, što ne znači mnogo. Veći efekat postiže se produžetkom roka otplate.

Pri tome, neće sve banke biti u obavezi da, po stupanju na snagu zakona o zaštiti potrošača finansijskih usluga, vrate kamatne stope na niži nivo. To se odnosi samo na one koje su kamate podizale pod nedovoljno definisanim uslovima.

VEZA SA EVROM

MOGUĆE kratkoročno fiksiranje kursa franka i evra, koje je u četvrtak najavio guverner centralne banke Švajcarske, neće se mnogo osetiti u Srbiji, pogotovo ako ono bude na trenutnom nivou kada franak vredi koliko i evro. Naši sagovornici objašnjavaju da, ako bi se kurs „švajcarca“ fiksirao prema dinaru u Srbiji to bi samo dovelo do novih spekulacija.

- Niko ne bi mogao da spreči ljude da ovde kupe jeftinije franak, a potom ga, u inostranstvu prodaju skuplje i na tome zarade - navode sagovornici „Novosti“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

grga

11.08.2011. 21:40

banke čak i da aktiviraju hipoteku npr stana koji je kupljen 2007-2009 god,zbog tadašnjih naduvanih nerealnih cena bi izgubile i one i kupac stana,ukoliko je hipoteka samo taj stan a učešće 10%...šta se desilo,chf je otišao gore 55% a cena m2 pala 40%.......to je gubitak cca 100% u iznosu novca u švajcarcima chf i ukoliko taj kurs potraje a trajaće isplati se izaći iz tog kredita jer sada je situacija da za isti iznos chf dobijate duplo m2 a ljudi to otplaćuju po 25-30 god

mila

12.08.2011. 09:33

@grga - Pa jel misliš da trebaju malo i banke da snose odgovornost zbog pogrešnih procena cena stanova i hipoteka koje ako bi aktivirale i dale u prodaju cene bi se još dodatno strmoglavile i pale,odnosno tek onda bi dobile pravu realnu vrednost koju neko može da odmah plati?

Kole

12.08.2011. 03:31

Znaci cak i ako kredit pukne, drzava ce da ispalti bankama pare - banke sigurno ne gube. A mi cemo svi to lepo kroz poreze da platimo. Super !!!Ionako smo bogat narod.

Piksi

12.08.2011. 07:16

Ma super ideja do kraja radnog veka da radimo samo za banke. Ako moze dug da se prebaci na decu pa i oni da nose kredit jedno 30 godine. Pre bi spavao u sumi pod vedrim nebom nego prihvatio njihove genijalne ideje.

kakatarina

12.08.2011. 08:21

to je sramota, i bezobrazluk ,bankama se svakako vraća duplo a šta sad treba i trostruko, Gde je sad vladt da zaštiti građane???? Samo nas se seti pred izbore,pogledajte samo kako Hrvati rešavaju problem88

International

12.08.2011. 09:29

Ovo je pokusaj banaka da nas dovede u duznicko ropstvo! Pored toga sto bi CHF duznici morali da plate 50-60% vece rate-glavnicu zbog rasta kursa, jos bi trebalo da placajju dodatnu kamatu za +10 godina! U praksi svaki bankar zna da se u prvom periodu narocitu u prvih 10 godina u odnosu na 30-40g. kroz ratu placa najvise kamata, a glavnica vrlo malo. CHF duznici nakon 10 godina povoljnog produzenja bili bi u vrlo slicnoj- nepovoljnoj situaciji kao i sada, sto je samo produzetak agonije!

Zare

12.08.2011. 13:30

Bilo bi lepo da bankarski agitatori imaju bar toliko obraza da se predstave, da javnost zna od koga dolaze ovakve price.Dovoljno bi bilo da "neimenovani sagovornik" objasni sledece, "primera radi":Spustanje kamate za 1% poen (kredit 50,000) - rata manja 20 chfDizanje kamate za 2.5% poena (80,000) - rata veca 160 chfOvakvo ponasanje postaje vise nego bezobrazno, tolike ovce bas nismo!

kicholino

12.08.2011. 19:22

Bankari su specijalna vrsta olosa koja sluzi da sto vise gradjana pretvori u robove....I sta tu sad nije jasno???

Milan

13.08.2011. 16:14

Zasto niko ne spominje Zakon o zastiti fin.usluga i obavezu banaka da sa 31.12.11. vrate marze na ugovoreni nivo, cime bi rata znatno pala. Meni je zbog uvecanja marze od 1.3% porasla rata za EUR 150. Ovo je strasno! Narodna Banka ne reaguje, a sve ovo se moze desiti i klijentima koji imaju eur kredite za koju godinu. Prvi i HITNI korak je vracanje marzi na ugovoreni nivo, a vidim da vi objavljujete da navodno neke banke to sada nisu u obavezi da urade. Uvecanje profita preko grbace naroda!