Dudini Orlovi kreću od Makedonije

V. Preradović

06. 08. 2011. u 20:43

Košarkaška reprezentacija Srbije prvi kontrolni duel na pripremama za Evropsko prvenstvo igra protiv Makedonije na Eks-Ju kupu u Ljubljani – nedelja 18.00

NEZVANIČNA himna nekadašnje Jugoslavije „Od Vardara pa do Triglava“ sasvim je prikladna za košarkaško ujedinjenje šest buktinja u ljubljanskim „Stožicama“. Pripremni turnir za Evrobasket u Litvaniji, nazvan Eks-Ju Adeko kup, domaćin je marketinški vešto promovisao kao sentimentalno podsećanje na davno prošle dane.

Iako je svojevremeno prvi povukao svoje reprezentativce iz zajedničke selekcije, Košarkaški savez Slovenije rado je posegao za arhivom svih uspeha eks države. Novorođena bratska osećanja podgrejana su i fejsbuk akcijom „Eks-Ju tim nove generacije“, u kojoj navijači biraju današnju jugoslovensku reprezentaciju. Taj talas nostalgije nije zapljusnuo selektora Srbije Dušana Ivkovića, koji okupljanje šest republika gleda isključivo kroz prizmu dobrog treninga za olimpijsku misiju na Baltiku.

MEKEJLEB PREDVODI MAKEDONCE MAKEDONCE predvodi nekadašnji ljubimac Partizanovih navijača Lester Bo Mekejleb, koji će prvi meč odigrati upravo protiv Srbije. U timu su i Pero Antić, Aleksandar Kostoski, Đorđi Čekovski, Marko Simonovski, Vlado Ilievski, Dimitar Mirakovski, Damjan Stojanovski, Vojdan Stojanovski, Kiril Nikolovski, Darko Sokolov, i Predrag Samardžiski.

- Drago mi je što ću videti mnogo prijatelja, ali na prvom mestu je tim – kaže Ivković. - Ako se sve proprati nekim političkim manifestacijama, znate da to mene uopšte ne interesuje. Naravno, biću pristojan, ali uvek u funkciji reprezentacije.

Sa okovima tek završenih bazičnih priprema, naši momci odigraće u nedelju prvu utakmicu na zagrevanju za Evrobasket. Protivnik je Bivša jugoslovenska republika Makedonija (18.00, RTS 2).

- Igraćemo teško, tvrdo, što je normalno za prvu pripremnu utakmicu – kaže Ivković. - Očekujem nešto više grešaka, ali mislim da ćemo od turnira do turnira biti sve bolji. Ovo je složena turneja, na kojoj ćemo odigrati 11 mečeva za 15 dana.

Rezultat na nezvaničnom prvenstvu Jugoslavije u zapećku je oblikovanja igre za Evrobasket, kao i uvođenja u tim tek oporavljenih igrača.

- Imali smo komplikovanu situaciju sa Nemanjom Bjelicom. Lekarski tim, na čelu s doktorom Radovanovićem, rekao mi je da na njega ne možemo da računamo jer sa loptom može da radi tek od 1. avgusta. Uz veliki napor izuzetno motivisanog igrača i naše medicinske ekipe, došli smo u situaciju da ga povedemo na turnire. Znam da posle tri treninga ne mogu previše da očekujem od njega.

Turnir u Ljubljani sa veštačkim prizvukom melanholije samo je prva stanica na putu ka žestokoj konkurenciji u Litvaniji, gde će srpski momci morati da probiju kordone NBA igrača kako bi ugledali London.

- Ne plašimo se, ova ekipa nema strah od velikih utakmica i velikih igrača – kaže kapiten Nenad Krstić. – Rivali kao što je Dirk Novicki mogu samo da nas motivišu. Na terenu nema nikakvog respekta. Mnogo nam je pomoglo prošlogodišnje Svetsko prvenstvo u Turskoj, pogotovo to izgubljeno polufinale od domaćina. Sada smo jači za jedno veliko iskustvo.

RASPORED
SUBOTA
BiH – Makedonija 55:50 (14:10, 15:13, 18:8, 8:19)
Najefikasniji Mirza Teletović sa 19 poena
Hrvatska – Crna Gora 85:71 (18:20, 21:11, 25:28, 21:11)
Najefikasniji Bojan Bogdanović sa 25 poena (5/7 za tri)

NEDELJA
18.00 (RTS 2)Srbija – Makedonija
21.00Slovenija - Crna Gora

POENDELJAK
18.00 (RTS 2)BiH – Srbija
21.00Slovenija - Hrvatska

UTORAK
15.00Za peto mesto
18.00Za treće mesto
21.00 Finale

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Aleksandar Makedonski

06.08.2011. 23:24

...Bivsoj jugoslovenskoj republici Srbiji: "Makedonija nije debitant na kontinentalnim shampionatima..."

Dragan

07.08.2011. 03:26

Molim vas da ne nasedate na grcke provokacije. Vi svi znate koja je Makedonija, bili ste zajedno oko 70 godina i imate odlicne economske, kulturne i politicke odnose. Makedonija je Makedonija, nije ni "Bivsa" a jos manje "Jugoslovenska". Oni se boje da cemo im uzeti natrag Egejsku Makedoniju koju su oni privremeno okupirali od 1913 godine. Molim vas nemojte da nasedate na provokacije. Stari Rimljani znali su da im daju lepo ime - grk, sto znaci ullicni lazljivac. Pozdrav Srpskoj rodbini...

Branko

07.08.2011. 05:55

Gospodine Preradovicu kolko se secam igrace Bivsa Jugoslovenska Republika Srbija i Bivsa Jugoslovenska Republika Makedonija ako treba tako po vasem a po mojem igrace Republika Srbija i Republika Makedonija

mikiNS

07.08.2011. 06:56

Pouzimatim im telefone, tri sms dnevno i to im je dosta, bez kompjutera u sobi i sobe da budu tri kreveta pa neka se snalaze, ali dijagonala, bek, centar, plej !

Dragan

07.08.2011. 08:32

Ja sam vec ostavio komentar ali vi ga ne objavljuete. Sram vas bilo...kukavice