Otvoreni Jarinje i Brnjak, Bogdanović i Stefanović stigli na Kosovo

Novosti online/ Agencije

31. 07. 2011. u 07:04

Na barikadama mirno. Bolnici u Mitrovici preti nedostatak kiseonika, lekova , benzina, hrane

Otvoreni administrativni prelazi Jarinje i Brnjak. Na barikadama mirno i bez incidenata. Direktor mitrovačkog Zdravstvenog centra dr Milan Jakovljević je istakao da bolnici za par dana preti nedostatak kiseonika, nekih medikamenata, benzina, hrane za bolesnike i tehničke vode.

23:59 STEFANOVIĆ I BOGDANOVIĆ STIGLI NA KOSOVO
Ministar za Kosovo i Metohiju i šef pregovaračkog tima doputovali su u pokrajinu, gde će obići Srbe koji se nalaze na barikadama na severu Kosova.

Bogdanović je rekao da će on i Stefanović razgovarati sa ljudima koji se nalaze na barikadama, ali i da očekuje nastavak razgovora sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

23:11 BOGDANOVIĆ I STEFANOVIĆNE MOGU NA KOSOVO
Goranu Bogdanoviću i Borislavu Stefanoviću vojnici Kfora nisu dozvolili ulaz na Kosovo na administrativnom prelazu Jarinje.

Bogdanović i Stefanović su se na punktu Jarinje zadržali dvadesetak minuta, nakon čega su otišli u pravcu Raške.

Bogdanović je Tanjugu rekao da su im vojnici objasnili da imaju naređenje od pretpostavljenih da na ovom prelazu ne puštaju visoke zvaničnikeiz Srbije koji se prethodno nisu najavili i dobili odobrenje od vlasti u Prištini.

21:49 OTVOREN I PRELAZ JARINjE

Administrativni prelaz Jarinje otvoren je oko 21.30, potvrdio je za RTS ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

19:07 OTVOREN PRELAZ BRNJAK

Administrativni prelaz Brnjak kod Zubinog Potoka otvoren je oko 18:30, nakon što je taj punkt na putu Kosovska Mitrovica - Ribariće posetio komandant Kfora Erhard Biler.

Saobraćaj je otvoren za putničke automobile i autobuse, a zatvoren je za kamione i vozila koja prevoze robu iz Srbije.

Kontrolu saobraćaja vrše pripadnici francuskog i marokanskog Kfora, pogranični i lokalni policajci Kosovske policije.

Na samom prelazu pojačano je prisustvo vojnika Kfora, a Biler se nakon posete ovom prelazu uputio u pravcu Zubinog Potoka.

16:49 SNABDEVANJE NA SEVERU KOSOVA NESTABILNO

Snabdevanje osnovnim namirnicama u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku je nestabilno, ali ne i dramatično.

Alternativnim putnim pravcima na sever Kosova dopremljene su određene količine životnih namirnica iz Srbije.

Kako javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta, u Kosovskoj Mitrovici na pojedinim benzinskim pumpama nema gasa, a slična situacija je i u Zubinom Potoku.

Predsednik te opštine Slaviša Ristić izjavio je da nema većih problema u snabdevanju životnim potrepštinama, ali da ih može biti narednih dana.


16:14 FUDBAL NA JARINJU

Grupa od pedesetak građana Leposavića, uglavnom mladih, okupila se oko 15 sati ispred punkta Jarinje na mirnom protestu zbog blokade saobraćaja.

Okupljeni, koji su nosili oko ruku žute trake simbolizujući njima život u getu, na kratko su ispred raspetih bodljikavih žica i postavljenih ograda odigrali fudbalsku utakmicu.

Predstavnica žena Leposavića uručila je američkim vojnicima Kfora vodu i hleb, a oni su to uzeli i zahvalili se.

Učesnici mirnog protesta su rekli novinarima da su se okupili kako bi iskazali da žele slobodu a da su fubalskom utakmicom želeli da poruče da nisu za nasilje i sukobi.

Okupljanje je trajalo pola sata i završeno je mirno bez incidenata nakon čega su se vratili nazad u Leposavić.


14:16 BOGDANOVIĆ: NAŠA MISIJA JE MIROVNA

Ministar Goran Bogdanović izjavio je da će tokom dana krenuti sa Borislavom Stefanovićem na Kosovo kako je i planirano.

Bogdanović je poručio da se on i Stefanović ne osvrću na nezvanične informacije da postoji mogućnost da budu uhapšeni, niti na pretnje bilo koje vrste.

"Naša misija je mirovna. Idemo da pomognemo da se situacija smiri i reše problemi", rekao je ministar.


12:55 MITROVAČKA BOLNICA U OPASNOSTI
Rukovodstvo Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici upozorilo je daukoliko predstavnici međunarodne zajednice ne otvore administrativne prelaze ina taj način omoguće snabdevanje lekovima i ostalim materijalom, kao itransport bolesnika u kliničke centre u centralnoj Srbiji, Kosovu i Metohijipreti humanitarna katastrofa.

Direktor mitrovačkog Zdravstvenog centra dr Milan Jakovljevićna konferenciji za novinare je istakao da bolnici za par dana preti nedostatakkiseonika, nekih medikamenata, benzina, hrane za bolesnike i tehničke vode.

Opširnije o stanju u mitrovačkoj bolnici pročitajte OVDE

Jakovljević je istakao da kiseonika ima za par dana nakon čegaće bolnica ostati u potpunosti bez kiseonika čime će biti dodatno ugroženo lečenjepacijenata sa karcinomom, bolesnika sa apopleksijama i ostali najugroženiji bolesnici,a takođe dovedene u opasnost bebe na neonatologiji.

U ovom trenutku u mitrovačkoj bolnici nalazi se 15pacijenata kojima je neophodan kiseonik za njihovo dalje lečenje, među kojimase nalaze i bebe sa odeljenja neonatologije.

Bolnica ne raspolaže dovoljnom količnom analgetika, setovaza dijalizu, lekova za pacijente sa psihijatrije i kardiologije, ukazao jedalje Jakovljević.

“Svi ovi lekovi dopremaju se preko administrativnih prelaza.Ukoliko Kfor ne dozvoli snabdevanje bolnice lekovima i zavojnim materijalom, današi pacijenti i saniteti prolaze nesmetano kroz administrativnu liniju onda ćemodoći u nezgodnu situaciju i preti humanitarna katastrofa gde bi životipacijenata i pored našeg truda bili ugroženi”, podvukao je Jakovljević.

On je upozorio na mogućnost nestanka benzina na severuKosova čime bi sanitska vozila stala, kao i na otežanu nabavku hrane inedostatak tehničke vode za ličnu higijenu pacijenata, operacije isterilizaciju instrumenata.

“Mi ćemo uputiti protestno pismo komandantu Kfora i tražitida sve ovo razmotri i da se omogući snabdevanje bolnice kroz administrativnuliniju. Mitrovački Zdravstveni centar predstavlja Klinički centar za kompletnoKosovoi Metohiju. Ovde se leče svi najteži bolesnici u pokrajini”, ukazao je Jakovljević.

Direktor Zdravstvenog centra je apelovao i na VladuRepublike Srbije i resorna ministarstva da odblokiraju račun bolnice i pomognuCentru da adekvatno izvršava svoje obaveze.

11:53 BOGDANOVIĆ I STEFANOVIĆ SE VRAĆAJU NA KIM

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović potvrdio je Tanjugu da će se oni šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović u popodnevnim satima vratiti na Kosovo, gde očekuju da će nastaviti pregovore o normalizacijisituacije na severu pokrajine.



09:28 KFOR I EULEKS POSTAVILI KONTROLNI PUNKT U SELU JAGNJENICA


Pripadnici Kfora i Euleks policije postavili su kontrolni punkt u selu Jagnjenica na putu Zvečan - Zubin Potok, gde detaljno kontroliš vozila robe i putnika.

Na ovom putnom pravcu, koji je glavna veza za Srbe između ove dve susedne opštine, postavljeno je desetak vozila Euleksa i Kfora, a njihovi pripadnici kontrolišu svako vozilo koje tuda prođe.

Administrativni prelaz Brnjak i dalje je zatvoren, a na njemu se nalaze pripadnici Kfora, kosovske pogranične policije i lokalni kosovski policajci.

Među pograničnim policajcima nalaze se tri pripadnika srpske nacionalnosti, dvojica Albanaca i jedan policijac iz turske nacionalne zajednice.


06:33 MIRNO NA BARIKADAMA


Noć na barikadama, koje su Srbi postavili na putevima koji vode prema admninistrativnim prelazima na kranjem severu Kosova, protekla je mirno i bez incidenata.

Na barikadi, u mestu Rudare u opštini Zvečan, tokom protekle noći bilo je više ljudi nego prethodnih, a vojnici Kfora koji su u subotu nekoliko puta obilazili ovaj punkt to nisu uradili ni jednom tokom noći.

Noć je protekla bez problema i na barikadi u mestu Zupče, na putu Kosovska Mitrovica - Ribariće, u opštini Zubin Potok.

Mirno je bilo i u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Srbi na barikadama ističu da će tu ostati dok se situacija na administrativnim prelazima ne vrati u stanje koje je bilo pre nego što su specijalne jedinice Kosovske policije ROSU pokušale da zauzmu prelaze Jarinje i Brnjak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (49)

anna

31.07.2011. 11:16

Srbi moji svaka vam cast,vi ste jedan od razloga zasto se ponosim sto sam Srpkinja,a verujte mi nema ih puno

ha ha

31.07.2011. 12:46

@anna - svi se vi ponosite preko tastature i interneta a u stvarnosti ste manji i manji,,,,,

daki

31.07.2011. 15:32

@anna - Siptari zadnja vam je sansa...sve ce se okrenuti pa ce te opet u Beograd da otvarate cevapcinice i poslasticarnice a i po Terazijama da prodajete semenke i suncokret ispred Beograckih bioskopa kao u Titovo vreme.Bolje se smirite da nekrenemo kao sto smo i trebali jos davno.

Lami Memaj

01.08.2011. 01:25

@anna - sta ce nama tugovanje nama treba radovanje znate onu pesmu tako i vi bolje bilo je prvi turk pa drugi srbija prva posle turk druga srbija i ova je otisla to se zna kome pripada kosova samo vreme izgubite tu

Nesa Vracar

31.07.2011. 12:16

Sto se svi iz sadasnje vlasti ne spuste na Kosovo i pruze podrsku narodau,zato sto ne smeju znaju kako bi bili docekani

Vladimir Zvezdara

31.07.2011. 12:59

Ne sme se odustati nijednog trenutka...to bi bilo pogubno...cak ni po cenu prestanka integracija

PRVI DEO

31.07.2011. 13:29

To nebese Soko Ptica Sivavec gromovnik Sveti Ilijadok govori nebo se prolamanedaj Andreju Kosovo bez megdana,zavet je srpskog Vidovdana.Ustace srpski Svetitelji sto Kosovsku pricestise vojskuda odbrane Zemlju Svetog SaveStobom su Andreju Lazareve garde.Prolamaju zvona Lazarice cuju se do Pecke Partrijarsije,Cuju ih Srbi celoga svetasrpski Andrej Ustanak sprema

goran

31.07.2011. 16:43

@PRVI DEO - Na Zemlju Polete Soko ptica siva Iz Svetog grada Jerusalima Iz vedra neba govori: Sta ce biti ubuduce Na tablana nece pisati:Na prodaju srpske kuce. Vaskrsnuce Njegos ,Karadjordje,car Lazar Srbijom ce da prodje. Srpskom Andreju svoju sablju dade da odbrani Sveto Pravoslavlje.

Vrhovna komanda

31.07.2011. 13:54

To je ponos srbije, to jedinstvo na severu Kosmeta moze da nas odrzi... a od predstavnika vlasti vise ne mozemo nista da ocekujemo...Promene u Srbiji su neophodne !!!

Kimi

31.07.2011. 14:42

Gde su sad sve silne strategije Vuka Jeremića, Borisa Tadića i ostalih kojima su kupovali vreme u Srbiji, dok su se sudbinom Kosova bavili svi ostali.

nebojsa

31.07.2011. 14:51

treba hitno da se organizuje humanitarni konvoj za severno kosovo..konvoj da bude pracen politicarima,umetnicima,estradne zvezde kako i jaka medijska kampanja...stop humanitarnoj katastrofi....

<*)))>{

31.07.2011. 15:02

Upisite u Google: „Berlin na severu Kosova” i procitajte sta kaze Miroslav Lazanski!

Vendeta

31.07.2011. 15:58

Srbija nikada nije izgubila, Kosovo (Republika) je prolazno nista nije vecno.I turci su bili 500 godina i na kraju sta?

Juzno od Ibra?

31.07.2011. 16:47

Zanima me sta se desava sa bolnicom u Gracanici?Da li neko zna?Imaju li oni kiseonika i ostale medicinske opreme,posto tamo imamo i porodiliste?Mislim da posten srpski narod ne treba da strahuje od punkotva,a sad,dileri drogom i ostalim nelegalnim supstancama,sta da im radim,doslo vreme da im se zavrne cesma.

momo

31.07.2011. 17:01

А зашто се ти ,,Ужичанин", а у ствари шиптар или добронамерни комшија мешаш?Врло брзо ће те ви ,,добронамерни" молити Србе за опроштај или лагати да сте увек а нарочито када је било тешко били уз Србе.Јадници.

Joe

31.07.2011. 17:20

Ne dajte se. Ovi beogradjani se vracaju ne da pregovaraju sa okupatorima vec da vas ubede da bar 5 minuta otvorite barikade. Kada upadnu i zauzmu strategijska mesta natovci onda ce oni "razocarani" kuci. Ako ne verujete probajte. Uklonite barikadu 100m nize, pa cekajte da vidite sa koliko ce vozila kfor krenuti osokoljen.

zabeli

31.07.2011. 20:32

istina je Vendeta nista nije vecno.I srbi sto godina ivise i turci su bili 500 godina i na kraju sta?- uvek se vraca sve na pocetak narodu Kosova-Albancima.

Ananabela

31.07.2011. 21:01

Velika pobeda Srba sa Kosova nad celom Kosovskom administracijom! Ono sto nije mogla nesposobna vlast u Beogradu uspeli su da ostvare obicni gradjani! Svaka im cast!

Provincijalac

31.07.2011. 21:09

Saka naroda ukinula embargo, a cela srpska vlada ne zna ni da stupi u kontakt sa Kosovskim institucijama!

Android

31.07.2011. 21:26

Nadam se da ce se uskoro situacija stabilizovati a promeniti politicari na vlasti koji ovako pregovaraju sa privremenim Kosovskom institucijama! Da nije njihove bezobzirnosti u dopustanju albancima da rade sta zele sumnjam da bi se isti osilili da pokusavaju ovakve akcije!

Kokan87

31.07.2011. 21:36

Sva ova sarada otkriva pravu snagu srpskog naroda i nesposobnost vlasti u Beogradu! Deluje mi neverovatno koga smo izabrali da nam kreira politiku i vodi pregovore na najvisim drzavnim instancama...

Sveta

31.07.2011. 23:38

@Kokan87 - A, kako bi je ti "Kokan87" kreirao? Mozda, mislis na primenu sile? Kakve i koje sile?! Nasa vlada vodi mudru politiku, jer ovog trenutka to je jedini ispravan nacin! Potrebno je da prodje vreme, naravno, uz veliko strpljenje.

Kokan87

01.08.2011. 10:42

@Kokan87 - Apsolutno ne primenom sile! Medjutim, potezi koje ova vlada vodi na spoljnopolitickom planu su neprihvatljivi za administraciju jedne drzave koja pretenduje da bude evropska! Poraz na medjunarodnom sudu pravde, izmena rezolucije donete u UN i to pola sata pred sednicu samo da bi se uvukli duboko u pozadinu nasim zapadnim "partnerima"... Izvini molim te, ali ako je neko nesposoban da donese bilo kakvu odluku koja bi poboljsala nasu pregovaracku poziciju to nijee zovem mudrom politikom, vec poraz!

Loodaya

31.07.2011. 21:44

Konacno ovo ludilo se privodi kraju... Plasim se sta bi se desilo da nije bilo ovog hrabrog naroda dole! Pokazali su zube za ovih par dana vise nego ceo Tadicev pregovaracki tim za sve ove godine!

markoni m

31.07.2011. 22:15

Vlada je samo sposobna za sopstveni interes a za interes naroda?Znaci sami smo se izborili i postigli dogovore...e zato,dajte ostavku,pa cemo sami i da vladamo...ili jos bolje,neka to Nikolic preuzme a mi cemo mu biti podrsa.

Užičanin

31.07.2011. 22:20

Srbija bez Kosova i Metohije može,ali neće...Doći će dan kad će se Evropa osloboditi od SAD i shvatiti da su joj Srbi hrišćani bliži od Arnauta.Kolo sreće se okreće.

mrki doborstanovic

01.08.2011. 00:27

@Užičanin - uzicanin ti dobro znas da to nema veze sa religijom,kako da su srbi tolko blizi sa gadafijem koji je musliman a sa amerikom koja je hriscanska zemlja,engleska i,njemacka su nam neprijatelji,ne ide to sa kosovom brale moras nesto drgo da nadjes,kolo srece se okrenulo prije 11 godina e tu je stao sada e nema vise da se vrti.......

King 7

31.07.2011. 22:21

Vasa diplomatija se pokazala delotvornijom od Beogradske, tako se to radi! Samo napred, istrajno i sa verom u Boga, pomoze Ognjena Marija pomocice i Sveti Ilija!

kokila

31.07.2011. 22:23

Nadam se da ce se uskoro situacija stabilizovati.Takodje i vlast promeniti,jer njihova bezobzirnost i dopustanje albancima da se osile i rade sta hoce i zele je dovela do toga da sprovedu ovakvu akciju.

Joe

31.07.2011. 23:00

Sta se privodi kraju? Blokada i kontrola transporta robe na sever KiM iz Srbije. Punktovi funkcionisu kao i svi drugi u rukama siptara. Sever je integrisan. Goodbye Charie sto bi neko rekao. Ili ce javni servis ovo predstaviti kao pobedu? Bas ste smesni.

Bojan

01.08.2011. 03:09

Nije im dozvoljen ulaz jer je Amerika jednostrano otcepila Kosovo od Srbije. To svima treba da bude jasno! Ostale drzave su tu mirodjija jer imaju neki sitni interes ili ih na to prisiljavaju. Dakle ne treba gubiti fokus sa Amerike! Nisu li ih slucajno bas americki vojnici vratili?

Stefan

01.08.2011. 03:10

Kako smo krenuli uskoro cemo i za ulazak u Rasku morati da pitamo pojedince iz Saveta bezbednosti... Postali smo, od Balkanskog carstva, lesina koju cerupaju nekadasnja polu-razvijena ratnicka plemena. Ono sto je Manda rekao za viljusku iz "Lepa sela lepo gore" je surova istina...danas jos gorca imajuci u vidu koliko smo nisko pali.

Mirjana

01.08.2011. 03:11

I opet smo postali necije sluge! Na zemlji koju su nase pradede zivotom branile vise ne mozemo da se slobodno krecemo...sta reci a ne zaplakati?

Koki

01.08.2011. 03:12

Placamo danak neslozi i sitnom politikanstvu! Da smo svi slozno stali, barem oko strateskih pitanja, kao sto Izrael cini, ne bi nas tek tako vukao neki demokrator sa Zapada za nos! Dva puta bi razmislili pre nego sto bi se upustili u kolo sa nama.

Leposava

01.08.2011. 03:13

Plase se i ti Ameri Siptara, nego sta. I ceo zapad drhti od njih, cak i neki u Hagu, bilo je na TV-u! Podboli su ih a nisu svesni da Siptari mnogo vece ambicije od Velike Albanije, kada postignu jedan cilj, zelece i drugi da ostvare, ko zna kakav imajuci u vidu cime se bave....a onda sta?

Dane

01.08.2011. 03:14

Dzaba se trudite momci! Ovim potezom su nam Amerikanci (!) stavili do znanja da ne mozemo da udjemo na "svoju" teritoriju, a mi sada mozemo da se cesemo i razmisljamo kako smo stigli dovde. - U zivotu uvek resavajte probleme kada nastanu, inace cete doziveti debakl!

Milan

02.08.2011. 00:13

@MontenegroGirl - Priznaj da ti je neko pomogo da saberes ova 2 broja na kraju da bi poslao komentar

Alberto Kontador

01.08.2011. 13:10

Ovo je napredak. Ako nista drugo sprecena je eventualna humanitarna katastrofa

Annamilly

01.08.2011. 17:07

Bogdanovic i Stefanovic ce vise da odmognu nego da pomognu Srbima na severu Kosmeta.Vise ne mogu da nas ubede u svoje cuveno-sve je idealno,sve savrseno funkcionise...