Capital.ba

Evrozona iznenađena padom inflacije

29.07.2011. / 14:36

BRISEL, Inflacija u 17 država koje za zajednički novac imaju evro neočekivano je pala ovog mjeseca.

Ta činjenica pojačava nagađanja da Evropska centralna banka (ECB) neće imati potrebu da poveća kamate onako brzo kako su tržišta očekivala.

Eurostat, statistička kancelarija EU, danas izvještava da su maloprodajne cijene u evrozoni u julu porasle za 2,5 odsto na godišnjem nivou.

To je i dalje iznad cilja ECB o držanju inflacije na ispod dva procenta, ali je manje od 2,7 odsto koliko su predviđala tržišta.

Uprkos dužničkoj krizi koja pritiska evrozonu, tržišta su očekivala da će EBC ponovo podići kamate u septembru. Ove godine banka je povisila svoju osnovnu interesnu stopu za pola procenta, na 1,5 odsto. Beta

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!