Capital.ba

Pad broja nenaplativih zajmova u drugom polugođu

29.07.2011. / 13:59

BEČ, Andreas Trajhl, direktor Erste grupe za centralno-istočnu Evropu, kazao je danas u Beču da ne očekuje da će nenaplativi zajmovi u Srbiji dalje rasti, te da očekuje da će efekti prelivanja krize iz Grčke u zemlje Jugoistočne Evrope biti minimalni.
„Očekujem da će učešće zajmova s kašnjenjem u otplati biti manje u drugoj polovini godine“, kazao je Trajhl. Nivo nenaplativih zajmova porastao je na 18, 5 odsto u maju sa 17,4 odsto u aprilu, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.
On je za Emg.rs kazao i da će efekti prelivanja krize iz Grčke usljed reprograma duga te zemlje biti minimalni po zemlje regiona u kojima posluju grčke kompanije i banke, Srbiju, Bugarsku i Rumuniju. “Porašće troškovi likvidnosti, što znači da se mogu očekivati više kamatne stope“, kazao je Trajhl.
Prema rezultatima koje je Erste grupa objavila danas, neto prihod od kamata Erste banke u Srbiji u prvom polugodištu 2011. bio je viši za 5,8 miliona evra i dostigao je 18,2 miliona evra, što je 46,4 odsto više nego lani u istom periodu. Takav rast zabilježen je zbog rasta obima kreditiranja u korporativnom i sektoru stanovništva. Neto prihod od naknada viši je 17,9 odsto i iznosio je na kraju prvog polugodišta šest miliona evra. Zbog rasta inflacije i isplate otpremnina operativni troškovi viši su za 1,6 miliona evra, 10,3 odsto, nego lani u istom periodu.
Erste grupa, koja sem matične Austrije posluje u Srbiji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Ukrajini, ostvarila je u prvom polugođu profit od 496,3 miliona evra, 5,2 odsto veći nego prošle godine u istom periodu. Emg.rs

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!