Capital.ba

Džombić na otvaranju Debijan konferencije

23.07.2011. / 12:11

BANJALUKA, Premijer Republike Srpske /RS/ Aleksandar Džombić i ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić prisustvovaće sutra u Banjaluci otvaranju Debijan konferencije, koja će okupiti oko 350 stručnjaka iz cijelog svijeta.

Direktor Agencije za informatičko društvo RS Srđan Rajčević istakao je da će na ovogodišnjoj Debijan konferenciji biti predstavljen jedan od najpopularnijih operativnih sistema otvorenog koda /open sors/ Debijan i mogućnosti njegovog razvoja.

On je rekao Srni da će se program konferencije odvijati u nekoliko paralelnih sesija, od kojih će prva biti posvećena razvoju Debijan modula, druga se odnosi na buduće modele razvoja operativnog sistema, a na trećoj će biti predstavljene prednosti operativnog sistema  Debijan za domaće privrednike.

Rajčević je dodao da  Debijan predstavlja jednu verziju popularnog open sors operativnog sistema Linuks, i zajedno sa operativnim sistemom Ubuntu jedan je od najpopularnijih.

Govoreći o prednosti open sors operativnih sistema, Rajčević je rekao da je on besplatan i lako nadogradiv, te da omogućava korištenje i distribuciju pod istim uslovima, bez komercijalizacije.

“Tradicionalni ili komercijalni model razvoja softvera podrazumijeva da kompanija razvije softver koji kasnije prodaje ili iznajmljuje, što je slučaj sa Majkrosoftovim programima. S druge strane, open sors podrazumijeva besplatni doprinos razvoju programa od strane korisnika programera iz čitavog svijeta”, rekao je Rajčević.

Prema njegovim riječima, open sors softver još neće postati standard u RS, ali je zaživio među korisnicima i u Srpskoj postoji udruženje Linuks korisnika.

On je dodao da u RS za sada djeluje jedan  Debijan developer, dok na prostoru čitave BiH djeluje nekoliko ovakvih programera.

“Činjenica je da je Majkrosoft svojim dosadašnjim radom nametnuo određene standarde u softverskoj industriji, međutim u posljednje vrijeme sve više ljudi uviđa i prednosti open sors softvera”, naglasio je Rajčević.

Sponzor ovogodišnje  Debijan konferencije, koja se u Banjaluci održava od 24. do 30. jula, je Vlada RS, a podržali su je i vodeći svjetski brendovi u softverskoj i hardverskoj industriji Gugl, IBM, Intel i Hjulit pakard.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Džombić na otvaranju Debijan konferencije

    1. Gojko

      A kada je taj isti Elektrotehnički fakultet zavrnuo rukave i napravio neki projekat od nacionalnog interesa ?

      Školuju kadrove = dobijaju platu za taj posao

      To što je sve organizovala NVO iz Tuzle ne znači ništa..

    2. postar

      Slažem se sa postom 12. Elektrotehnički fakultet u BL prokišnjava i nemaju osnovnih sredstava za normalan rad, međutim kad neko “sa strane” dođe do PREDSJEDNIKA i ispriča mu “lijepu priču”, onda može sve…
      Kad je zadnji put PREDSJEDNIK posjetio Elektrotehnički fakultet BL ili da ga bar posjeti Igor Radojčić koji je nekad tamo radio…
      PREDSJEDNIKU je to sve isto: Andrić grad, autoput, petlja, termoelektrana, debian konferencija ili helikopterski servis… VAŽNO JE da se obrću pare…

    3. sudija

      mislim drugačije.. :-)

      za nas (koji se uopšte nismo detaljno informisali o ovoj info) post br 12 je samo insinuacija..
      pa ako “Branka” ima neku info više, to je “vijest”, a navedeno uvijek možemo pretpostaviti (samo ako želimo potrošiti na razmišljanje o tom 30sec).. :-))

    4. Milance

      Zasto sudija?
      Mislis da je drugacije?

    5. sudija

      insinuacije……insinuacije……

    6. Branka

      Знате ли ко је организатор конференције?
      Аднан Хоџић.

      Знате ли одакле је?
      Тузла.

      Зашто овдје?
      Зато што му нико није дао лову у ФБИХ.

      А, ко му је овдје дао лову?
      Мислите о томе!

    7. Gojko

      Onda platite Windows i riješen problem…

      Ne vidim prepreku da se Linux koristi u školama ili uslovima kada ne trebaju multimedijalni alati.

    8. čombe

      @Gojko:
      Mint ne. Ali jesam: Slackware, Debian, Ubuntu, Knoppix, Fedoru, itd. Komplikacije sa drajverima, instalacijama i deinstalacijama programa, permisijama, lošim font renderingom, ručnim konfigurisanjem putem conf fajlova, i slično. Zatim nemogućnost pokretanja ogromnog broja profesionalnih alata (Video/Picture/Audio obrada, CAD alati, alati za razvoj softvera,…).
      ====
      Jednostavno, to je još uvijek daleko i nezgrapno za prosječnog PC korisnika, a složićemo se da je procenat takvih bar 90%.

    9. lemi

      nisam navikao da koristim komandnu liniju da bih rijesio neke stvari kao npr. instalacija flash plejera ili tako neka glupost. bespotrebno komplikovanje.

    10. Gojko

      Onda vi niste odavno koristili Linux…

      Mint linux recimo…

      @lemi
      Linux komandna linija mi je druga kuća…

    11. čombe

      Da, to stoji. GNU/Linux distribucije nikad nisu bile naklonjene kućnim korisnicima, i mislim da se to neće promijeniti još dugo vremena. Lično nikad ne bih koristio ništa drugo osim MS Windows-a za klasičnu upotrebu.
      ===
      Poslovna okruženja su već druga priča.

    12. lemi

      ah, nisi sigurno za stalno migrirao, kladim se da je dual boot tu :p / neda mi se petljati oko linuxove komandne linije, sto je potrebno za uspjesno koristenje linuxa, do sad nisam vidio distribuciju koja je to uspjela ispeglati..

    13. Gojko

      Nego kada se spominje Džombić…

      Slušao sam njegov govor i moram reći da sam frapiran… Blago rečeno kao da je čitao “Lorem ipsum…”

    14. Gojko

      Noćna mora je i upotreba MS office 2007 paketa koji je bez ikakve porebe pretumbao kompletan meni. Noćna mora je i slanje office 2007 formata mailom ljudima koji nemaju isti instalisan jer ga ne mogu otvoriti na starijim verzijama bez instalacije novije verzije ili barem dodatka za otvaranje novijeg formata.

      Što se tiče migracije na Linux, ja sam migrirao i nikakvih problema nemam. jedino sa debilima koji smatraju da je sasvim normalno poslati predračun u xlxs formatu umjesto u PDF-u…

      Druga je priča što su programi za knjigovodstvo najčešće kombinovani sa Access-om tako da od bezbolne migracije nema ništa.

    15. lemi

      iz pozicije nekoga ko koristi klijentski operativni sistem, linux je prava nocna mora. ko pokusa migrirati, bar privremeno, na neku od distribucija linuxa (mada ima razlika), suocice se sa nizom problema. da ne pominjem potencijalno trziste aplikacija za linux sisteme, jednostavno se ne isplati.
      kod serverskih rjesenja je malo drugacija situacija.
      sa druge strane, microsoft dere, to je tacno.

    16. čombe

      Zakoni o elektronskom i digitalnom potpisu su mrtvo slovo na papiru. Doslovno su prepisani iz susjednih zemalja (tipa Crne Gore; crnjak). Čak se mogu smatrati i opasnim, jer imaju gomilu gluposti. Struka uopšte nije bila konsultovana prilikom sastavljanja ovih zakona.
      ====
      @lemi:
      Open source softver nije sam po sebi besplatan, on može da se prodaje kao i svaki drugi softver. Što se tiče alternativnih besplatnih rješenja (operativnih sistema i kancelarijskih alata), mogu ti sa sigurnošću reći da su troškovi njihovog održavanja i obuke daleko manji od cijena korporativnih licenci koje se plaćaju Microsoft-u. Stvar je u tome što je Microsoft već odavno okupirao BiH u tom pogledu, a rekao bih i cijelu ex-YU, i to je gotova priča na neko duže vrijeme. Mi nemamo tu široku informatičku svijest koja bi nas natjerala da se zapitamo da li postoje i druga rješenja.

    17. lemi

      dzombic zna o linux/debian/open source rjesenjima kao i mile dodik o postenju.
      hvala rajcevicu na objasnjenju, ja bih samo pitao, sta se ceka i kad ce se implementirati elektronski potpis? vec 4 godine tapkate u mraku.
      i jos opservacija za kraj, da se open source mnogo puta pokazao skupljim od komercijalnog softvera, imajuci u vidu troskove obuke i odrzavanja takvih sistema.